Παραγωγή και τιμές στο βαμβάκι «καίνε» τους αγρότες στον κάμπο της Καρδίτσας

Το ζήτημα των χαμηλών τιμών στο βαμβάκι «καίει» τους βαμβακοκαλλιεργητές στον κάμπο της Καρδίτσας, την ώρα που η εξέλιξη της καλλιέργειας εισέρχεται πλέον στο τελικό στάδιο με την εικόνα όμως στις βαμβακοφυτείες να είναι μέτρια έως απογοητευτική σε πολλές περιοχές.

Τα μηνύματα που έρχονται για την ποσότητα της παραγωγής, από αγρότες σε διάφορες περιοχές του Νομού, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών είναι όψιμη, αφού οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει τουλάχιστον σε μία επανασπορά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των φυτειών, όμως με επιπτώσεις στο προϊόν εξαιτίας του θερμικού στρες. Σε χωράφια στην περιοχή του Παλαμά οι φυτείες είναι γεμάτες με πρασινάδα και άνθη.
Την ίδια ώρα οι τιμές απογοητεύουν τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος για ακόμη μία χρονιά κλήθηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διεθνής τιμή του σύσπορου βάμβακος κινούνταν εδώ και εβδομάδες πέριξ των 53 λεπτών ωστόσο τα τελευταία 24ωρα «τσίμπησε» δύο λεπτά και έχει φτάσει στα 55 -56 (περίπου στα 54-55 λεπτά προσέφεραν εκκοκκιστικές μονάδες σε κάποιες πρώτες παραδόσεις). Τον Μάρτιο η διεθνής τιμή κυμαίνονταν λίγα λεπτά πάνω από τα 70 λεπτά, ενώ τέτοια περίοδο πριν δύο χρόνια ξεπερνούσε τα 90 λεπτά. Η τιμή σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να καλύψει τα καλλιεργητικά έξοδα και οι αγρότες ευελπιστούν σε περαιτέρω άνοδο τον Οκτώβριο. Έμπειροι κύκλοι του κλάδου προειδοποιούν πως με τις παραγωγές και τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, πολλοί αγρότες θα οδηγηθούν αναπόφευκτα εκτός βαμβακοπαραγωγής από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Με δεδομένη την εξαγωγική αξία του προϊόντος, αλλά και τη σύνδεση που έχει με την οικονομία και την κοινωνία στην Καρδιτσιώτικη και Θεσσαλική ύπαιθρο, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών. Μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από τον «Ντάνιελ» και την εξέλιξη των φετινών τιμών (σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής) προσπαθούν να περιορίσουν την οικονομική ζημιά, με την συγκεκριμένη κατάσταση να «αντανακλά» στην τοπική οικονομία…

Κώστας Παλαιός