Μητσοτάκης για βία ανηλίκων: Αυστηροποίηση των ποινών - Σύντομα σε λειτουργία το Safe Youth

«Σύντομα θα παρουσιάσουμε τη νέα εφαρμογή Safe Youth για να μπορεί ένα παιδί να ειδοποιεί την αστυνομία όταν κινδυνεύει», ανέφερε στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η παραβατικότητα των νέων είναι ένα ζήτημα πολυσύνθετο. Στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Έχουμε δυνατότητα να σκληρύνουμε τις ποινές, ενώ θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα στη ρίζα του», σχολίασε ο πρωθυπουργός για την βία ανηλίκων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αλλαγές που σχεδιάζονται «όπως η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής στους νέους, η φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη, ενώ μπαίνει τέλος στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Αυτή η συμπεριφορά θα λειτουργεί πλέον ως απλό ελαφρυντικό».

«Θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον τα ζητήματα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πώς το bullying αποκτά ψηφιακή διάσταση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης ώστε το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Μέχρι να γίνει αυτό έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Μεσοπρόθεσμο

Σε ότι αφορά το Μεσοπρόθεσμο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «συζητάμε μια τελείως διαφορετική μεθοδολογία κατάρτισης του προϋπολογισμού και επίτευξης στόχων. Διαμορφώνεται δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες δράσεις υπέρ του πολίτη τον επόμενο χρόνο. Έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή των δημοσιονομικών εκτροπών. Υπάρχουν οροφές δαπανών σε ετήσια βάση».

Δημογραφικό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σχεδιαζόμενες δράσεις για το Δημογραφικό, σημειώνοντας πως «αξίζει να τους δώσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο, είτε μιλάμε για τα επιδόματα παιδιών, τη σύγκλιση παροχών σε τρίτεκνους με αυτές των πολυτέκνων, πρόσθετες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και, φυσικά, συνολικά την πολιτική μας για τη στέγη, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα αφορά τις νέες οικογένειες».

Προσλήψεις

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά για την έγκριση των νέων προσλήψεων για το 2025, στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων. «Σχεδόν 20.000 προσλήψεις, με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε σε μια ανοιχτή συζήτηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πώς μπορούμε να κάνουμε την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστική για τα νέα παιδιά» όπως εξήγησε.

Μεσανατολικό

Εξέφασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Λίβανο σημειώνοντας πως «πρώτη μας επιδίωξη είναι η αποκλιμάκωση πριν η σύρραξη γενικευτεί. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη σε μία ταχεία αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή κάτι που αποτυπώθηκε και τις επαφές μου στη Νέα Υόρκη».

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή, – όπως είπε «σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης, αν αυτό απαιτηθεί, όπως είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για την πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο».

Πηγή: cnn.gr