Μεγαλώνει η αγωνία της Τεχεράνης για την απάντηση του Τελ Αβίβ – Βαδίζοντας στο… άγνωστο, σχεδιάζει πώς θα αμυνθεί – Αναβρασμός και στο διπλωματικό πεδίο
Δορυφόροι, S-400 και… Ρωσία
Σε διπλωματικό επίπεδο, επικρατεί αναβρασμός. Το Ιράν έχει ζητήσει, μεταδίδουν οι New York Times, από τη Ρωσία να συνδράμει σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης. Και συγκεκριμένα, να παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που διαθέτει. Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσικοί δορυφόροι θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν την εναέρια άμυνα του Ιράν για την έναρξη επίθεσης -για παράδειγμα με εκτόξευση πυραύλων, ή με την απογείωση μαχητικών- και να κατευθύνει τα συστήματα αεράμυνας στην εκτόξευση αντίμετρων.
Iran’s Supreme leader Khamenei led the Friday prayers for the first time in five years as talks of war intensify
Source: Reuters#Iran #Khamenei #IranvsIsrael pic.twitter.com/ks0t715NYA
— News18 (@CNNnews18) October 5, 2024
Η κυβέρνηση Πούτιν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με αυτή του Νετανιάχου -κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία με προσπάθεια αποτροπής της ιρανικής επίθεσης την 1η Οκτωβρίου- όμως οι αναλυτές και διπλωμάτες συμφωνούν ότι «η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί βοήθεια στο Ιράν». Άλλωστε, το γεγονός ότι Ιρανοί διπλωμάτες διαρρέουν πως η Τεχεράνη διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τη Μόσχα πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί ακόμα έναν λόγο στο να μη μπορεί να πει «όχι» η Ρωσία στο αίτημα συνδρομής της αεράμυνας.
Και ενώ οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και τα συστήματα αεράμυνας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, η αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση αναμένεται να καταδείξει ποια προηγμένα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ παρέλαβε η Τεχεράνη τον περασμένο Αύγουστο. Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει τότε την έναρξη παραλαβής των συστημάτων, όμως παραμένει άγνωστο εάν ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν οι S-400, το πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα της Ρωσίας (το Ιράν διαθέτει S-300).
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι σε αυτούς που είναι οι πιο «ευαίσθητοι» (και πιθανοί) στόχοι του Ιράν, όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και αυτές της παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στο μέγιστο βαθμό.
Η ηγεσία σε «ασφαλή τοποθεσία»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενέι μπορεί να εμφανίστηκε δημοσίως να κραδαίνει ένα τουφέκι, για να καταδείξει ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί εύκολο στόχο για το Ισραήλ. Καθώς είναι γνωστό ότι το Ισραήλ έχει εν πολλοίς αλλάξει την τακτική του, προγραμματίζοντας χτυπήματα ακριβείας για την εξουδετέρωση των ηγετών των αντιπάλων του (όπως έκανε και κάνει με τη Χαμάς), εδώ και παραπάνω από μία εβδομάδα, έχει γίνει γνωστό ότι ο Χαμενέι έχει μεταφερθεί σε «ασφαλή τοποθεσία».
Προφανώς και η τοποθεσία δεν αποκαλύπτεται, αφήνοντάς μας να υποθέτουμε ότι πρόκειται για κάποιο καταφύγιο. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει -αλλά με πιο χαμηλούς τόνους και ένταση- και με την υπόλοιπη ηγεσία του Ιράν, αν και η Τεχεράνη έχει επικεντρωθεί στο να προστατεύσει από τους Ισραηλινούς τον ανώτατο ηγέτη της.
Βομβητές και ασύρματοι που εκρήγνυνται; Όχι στο Ιράν
Το «πάθημα» της Χεζμπολάχ που δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα με τις εκρήξεις των παγιδευμένων βομβητών και ασυρμάτων της, έγινε μάθημα για το Ιράν. Μετά από αυτή, το Ιράν καθοδήγησε τα ηγετικά στελέχη του σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο να σταματήσουν να χρησιμοποιούν βομβητές και ασυρμάτους, αλλά και να απομακρύνουν τις ηλεκτρικές συσκευές (πχ κινητά) που θα μπορούσαν να είναι παγιδευμένες.
WATCH: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu promised that Iran would pay for its missile attack against Israel, while Tehran said any retaliation would be met with ‘vast destruction’ https://t.co/6RwPaC4f7J pic.twitter.com/SxM2b81fF8
— Reuters Asia (@ReutersAsia) October 2, 2024
Άγριο «ξεκαθάρισμα» για πράκτορες της Μοσάντ
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Ασράλα, λάμβανε δρακόντεια μέτρα για την ασφάλειά του, όμως μετά την επίθεση της 6ης Οκτωβρίου, ανησυχούσε διαρκώς ότι θα τον σκοτώσουν. Γι’ αυτό άλλαζε διαρκώς καταφύγια, ενώ οι ελάχιστοι εκτός Χεζμπολάχ που τον συναντούσαν,μεταφέρονταν με δεμένα μάτια μετά από αμέτρητες βόλτες στη Βηρυτό για να χάσουν τον προσανατολισμό τους.
Είναι σαφές ότι, ανεξάρτητα από το αν οι Ισραηλινοί τον εντόπισαν από μια ουσία που άφησε στο χέρι του Ιρανός πράκτοράς τους, οι πληροφορίες για το πού βρισκόταν δόθηκαν από Ιρανό ή Ιρανούς, που αποτελούσαν «καλά εδραιωμένες πηγές στο ιρανικό σύστημα».
Την πιθανότητα να υπάρξει προδότης ανάμεσά τους, ο οποίος θα δώσει στους Ισραηλινούς την τοποθεσία του Χαμενέι, θέλουν να μηδενίσουν οι Φρουροί της Επανάστασης. Γι’ αυτό το λόγο, αυτές τις μέρες στο Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα η οποία έχει επικεντρώσει σε μεσαίου και υψηλού βαθμού μελη των Φρουρών της Επανάστασης ώστε να βρεθεί ποιοι βρίσκονται στο payroll του Ισραήλ. Ήδη έχουν συλληφθεί 20 Ιρανοί αξιωματούχοι ως πράκτορες της Μοσάντ, ένας εκ των οποίων, ωστόσο, ξεχωρίζει. Πρόκειται για τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Ιράν που είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό πρακτόρων της Μοσάντ, ο οποίος, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, προέκυψε ότι ήταν… πράκτορας του Ισραήλ. Το «ξεκαθάρισμα» συνεχίζεται…
Ενεργοποίηση των συμμαχικών ομάδων
Το Ιράν φέρεται να σχεδιάζει να απαντήσει με αντεπίθεση την ώρα που θα δέχεται επίθεση από το Ισραήλ. Σε αυτό, φαίνεται πως δεν θα χρησιμεύσουν μόνο τα πυραυλικά του συστήματα, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά οι περιφερειακές ομάδες που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει.
Κατά πληροφορίες, οι Ιρανοί έχουν ενημερώσει παραστρατιωτικές και στρατιωτικές ομάδες γειτονικών χωρών, να «απαντήσουν» εάν δεχτεί επίθεση. Με δεδομένο ότι κάποιοι εξ αυτών, όπως οι Χούθι της Υεμένης στοχεύουν αμερικανικές δυνάμεις, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις στην Υεμένη πριν την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης. Άλλωστε, και η οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (συνασπισμός παραστρατιωτικών οργανώσεων σε Ιράκ και Συρία που εξοπλίζεται από το Ιράν) δήλωσε ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετάσχουν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν.
Οι χάκερς στις οθόνες τους
Με τον πόλεμο να έχει μεταφερθεί και στις οθόνες των κινητών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι Ιρανοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει την υψηλή τεχνολογία που διαθέτει για να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο, παραλύοντας τις επικοινωνίες και τις συναλλαγές της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο και έχει θέσει σε συναγερμό τον δικό του «στρατό» από χάκερς που διαθέτει.