Λίβανος: Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βηρυτό – Βίντεο

Συνεχίστηκε για ακόμη ένα βράδυ, σε πιο έντονο βαθμό, το σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο.

Μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισε, τα ξημερώματα της Κυριακής, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ, την ώρα που μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα με πολλούς να αναμένουν τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν.

Πλάνα από βίντεο έχουν καταγράψει τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για ενδεχόμενο χτύπημα σε πρατήριο καυσίμων, σύμφωνα με χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Εκρήξεις στη Βηρυτό του Λιβάνου Associated Press

Οι εκρήξεις έγιναν λίγο αφότου αφού ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους ενός νότιου προαστίου της Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή.

Δημοσιογράφοι του BBC, όπως και άλλων διεθνών πρακτορείων, που βρίσκονταν επί τόπου άκουσαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να βουίζουν από πάνω.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξέδωσε ανακοίνωση, το πρωί της Κυριακής, σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, οι οποίες φαίνεται να έχουν τελειώσει προς το παρόν.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, υπό την ακριβή καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών, πραγματοποίησαν μια σειρά στοχευμένων επιθέσεων σε όλη τη Βηρυτό εναντίον πολλών αποθηκών πυρομαχικών και άλλων τρομοκρατικών υποδομών στην περιοχή. Πριν από τις επιθέσεις, είχαν ληφθεί πολλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να πληγούν οι μη εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων εκ των προτέρων προειδοποιήσεων προς τον πληθυσμό της περιοχής. Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ τοποθετεί τα όπλα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής κάτω από κτίρια κατοικιών στην καρδιά της Βηρυτού και θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της περιοχής. Οι IDF θα συνεχίσουν να επιτίθενται δυναμικά σε υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Βίντεο από τις ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό του Λιβάνου

Λίβανος: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν περίπου 145 ανθρώπους ακόμα από τη χώρα

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ απομάκρυναν χθες (τοπική ώρα) ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο, με δύο αεροσκάφη τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω εντατικοποίησης της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Δύο πτήσεις που οργανώθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψαν την ασφαλή απομάκρυνση περίπου 145 επιβατών από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σήμερα (Σάββατο)», διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τις υπηκοότητες των προσώπων αυτών.

Κάθε αεροσκάφος μπορούσε να μεταφέρει «300 επιβάτες», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Έως τώρα, έχουμε βοηθήσει 600 Αμερικανούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους (στον Λίβανο), καθώς και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο με πτήσεις οργανωμένες από τις ΗΠΑ» συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Από την 24η Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστήσει «διαθέσιμες πάνω από 2.600 θέσεις» σε εμπορικές πτήσεις ή πτήσεις που έχουν ναυλώσει οι ΗΠΑ από τον Λίβανο, με «εκατοντάδες» να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παροτρύνει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο «ενόσω παραμένουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις» και έχουν καλέσει όσους έχουν επιλέξει να παραμείνουν να «είναι έτοιμοι να πάνε σε καταφύγια σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση».

Πηγή: news247