Τα εκσυγχρονισμένα 1ο και 3ο Νηπιαγωγεία στον Παλαμά υποδέχθηκαν τους μαθητές (φωτο & βίντεο)

* Μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνονται οι εργασίες και στο 1ο Δημοτικό

Στα ανακαινισμένα 1ο και 3ο Νηπιαγωγεία Παλαμά που διαθέτουν πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, επέστρεψαν σήμερα (7/10) το πρωί οι μικροί μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους.
Στις δυο σχολικές μονάδες πραγματοποιήθηκαν εντατικές εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο «Ντάνιελ». Πρόκειται για τις αποκαταστάσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογράψει το Υπουργείο Μεταφορών με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», με τη συνδρομή και του Δήμου Παλαμά.


Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, τελέστηκε ο Αγιασμός στο 3ο Νηπιαγωγείο Παλαμά παρουσία των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού, του Δημάρχου Παλαμά Σωκράτη Δασκαλόπουλου, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου των Κτιριακών Υποδομών Τ. Κατσίπου και Θ. Γιάνναρη, της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Β. Ζιάκα, του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας Κων. Γκόλτσου, Αντιδημάρχων, εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονέων τους.

Μέχρι το τέλος του έτους
το 1ο Δημοτικό Παλαμά

Σε χαιρετισμό ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να επανέλθει η καθημερινότητα στις τοπικές κοινωνίες, ξεκινώντας από τα σχολεία και τα μικρά παιδιά. Εξήρε τη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και το ενδιαφέρον που επέδειξε η Πρόεδρος Μελίνα Τραυλού για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των σχολείων. Ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τις «Κτιριακές Υποδομές» για την άμεση ανταπόκρισή τους, αλλά και την ανάδοχο εταιρεία που παρέδωσε τα δύο νηπιαγωγεία δύο μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία.
Ο Υπουργός προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για ένα «εμβληματικό» όπως το χαρακτήρισε έργο. Συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό που είχε πάθει ζημιές πριν τον «Ντάνιελ» από το σεισμό. «Ορθώς η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών» ενέταξε αυτό το έργο στη συνολική εργολαβία.

«Ο τόπος μας, θα ανακτήσει
ό,τι έχασε στον Ντάνιελ»

Ακολούθως ο Καρδιτσιώτης ΥπΑΑΤ κ. Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η Πολιτεία ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μετά τον «Ντάνιελ». Συνέχισε λέγοντας στην προσπάθεια αυτή προσέτρεξαν πολίτες και φορείς, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς την Ένωση Εφοπλιστών συνδράμοντας στην προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας. «Στηρίξατε έναν χώρο που σηματοδοτεί πολλά για την κοινωνία και τη ελληνική περιφέρεια» ειπε και πρόσθεσε: «όταν υπάρχουν σχολεία σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές, πέρα της παιδείας συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή». Κλείνοντας ο Υπουργός είπε ότι η Καρδίτσα, ο τόπος μας, θα ανακτήσει ό,τι έχασε στον Ντάνιελ».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια στον Παλαμά αλλά και στην προωθούμενη κατασκευή μικρών κολυμβητηρίων στη Θεσσαλία, με πρώτο εκείνο του Παλαμά. Ευχαρίστησε και αυτός από την πλευρά του την κ. Τραυλού.

«Η αγάπη μας για την πατρίδα
αφορά όλη την Ελλάδα και τα παιδιά»

Η Πρόεδρος της Ένωσης ων Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Τραυλού σημείωσε ότι η Ένωση δεν αρκέστηκε στην επισκευή των σχολείων αλλά και στην αναβάθμισή τους, λέγοντας ότι τα παιδιά είανι το μέλλον της πατρίδας μας. «Μπορεί η παράδοσή μας να έρχεται από τα νησιά, αλλά η αγάπη μας για την πατρίδα αφορά όλη την Ελλάδα και τα παιδιά που θα χτίσουν την Ελλάδα του αύριο» είπε και ευχαρίστησε τις «Κτιριακές Υποδομές» για τη συνεργασία και το διδακτικό προσωπικό που εργάστηκε σκληρά.

«Το σχολείο θα γίνει και καλύτερο»
Ο Δήμαρχος Σωκράτης Δασκαλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας προς το Υπουργείο, τους Έλληνες Εφοπλιστές και τις ΚΤΥΠ. «Μίλησε για αντανακλαστικά σύγχρονου πολιτικού κόσμου» απέναντι στο πρόβλημα, ενώ εξήρε τη διαχρονική συνδρομή των εφοπλιστών. «Αυτό το σχολείο δεν θα παραμείνει απλώς ως έχει, αλλά θα γίνει και καλύτερο» διαβεβαίωσε.

Με το πέρας των χαιρετισμών ο Δήμαρχος απένειμε πλακέτες στον Υπουργό Μεταφορών, την Πρόεδρο των Εφοπλιστών και τους εκπροσώπους της ΚΤΥΠ, ενώ αναμνηστικές ζωγραφιές παρέδωσαν οι μικροί μαθητές.
Οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, του νηπιαγωγείου, ενώ στους μικρούς μαθητές μοιράστηκαν δώρα.

Σε νέα πρότυπα
Τα νηπιαγωγεία θα πληρούν όλα τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας και άνεσης.
Οι ανακαινισμένες σχολικές μονάδες διαθέτουν:

– Εγκατάσταση θέρμανσης με αντλίες θερμότητας νέας τεχνολογίας

– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δώματα και στέγες

– Πλήρως ανακατασκευασμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης

– Εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος εξωτερικής θερμοπρόσοψης

– Φωτιστικά σώματα με νέα υψηλής ενεργειακή απόδοση τεχνολογίας led

– Αναβαθμισμένους αύλειους χώρους με νέες παιδικές χαρές και ελαστικό χυτό δάπεδο με πιστοποίηση για να μην τραυματιστούν τα παιδιά σε περίπτωση πτώσης

– Πιστοποιημένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

– Συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού