Κάλεσμα συμμετοχής σε παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στη Λάρισα, απηύθυνε η ΕΟΑΣΚ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, η οποία θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ και το υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, τα μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες και τις παραγωγές, τα νέα «ραβασάκια» που στέλνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες ζητώντας να επιστρέψουν ποσά από τις ενισχύσεις του 2022, αλλά και η αδικία που οδηγεί σε διαχωρισμούς τους κτηνοτρόφους του «Ντάνιελ» και της πανώλης σε δύο κατηγορίες, αποτελούν τα κυριότερα ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού κλάδου στο Νομό Καρδίτσας.
Συνέντευξη που παραχώρησε η ΕΟΑΣΚ, ο Πρόεδρος Κώστας Τζέλλας, δήλωσε αρχικά ότι το τελευταίο διάστημα ραβασάκια καλούν 150.000 αγρότες να δώσουν χρήματα πίσω από τις ενισχύσεις που έλαβαν το 2022. «Δεν έχει καμία ευθύνη κανένας αγρότης για να δώσει αυτά τα ποσά και βέβαια καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση και να βρει τρόπο από άλλο κονδύλι εφόσον το χρωστούν. Δεν είναι ευθύνη των αγροτών, και έρχονται να τα ζητούν πίσω μετά από δύο χρόνια», τόνισε. Στη συνέχεια, ο κ. Τζέλλας ανέφερε ότι τα μεγάλα προβλήματα σε καλλιέργειες και παραγωγή αφορούν επί το πλείστον το βαμβάκι και το καλαμπόκι. «Τελειώνει η συγκομιδή και η καταστροφή είναι αρκετά μεγάλη. Από 1.800 κιλά πέρυσι φέτος είναι στα 600 – 800 κιλά, γεγονός που επιβαρύνει τους αγρότες και τους… βάζει μέσα οικονομικά. Τώρα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του βαμβακιού και εκεί οι παραγωγές είναι πολύ κατώτερες. Όταν αρχές του έτους διεκδικούσαμε ως κίνημα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2024, αποδεικνύεται τώρα το δίκιο που είχαμε. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, αφορά τη ζωή μας, οπότε καλούμε τους αγρότες να το διεκδικήσουμε. Πρέπει η κυβέρνηση το δει καλά. Όπως πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση με τους αγρότες στην Κάρλα, το ίδιο να πράξει και για όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας, όπου ήταν πλημμυρισμένα τα χωράφια και δεν υπήρχε παραγωγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς ο κ. Τζέλλας στους κτηνοτρόφους που ακόμη δεν έχουν λάβει την εξόφληση της αποζημίωσης, είπε πως αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Δίνονται 250 ευρώ για τους κτηνοτρόφους της πανώλης, και καλά κάνουν, αλλά 120 ή 75 ευρώ για κάθε ζώο από τις πλημμύρες. Άρα εδώ υπάρχει αδικία και ζητάμε λύσεις από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Κώστας Κόκουλης, εκ μέρους της ομάδας κτηνοτρόφων του Ν. Καρδίτσας που επλήγησαν από τον «Ντένιελ». Έκανε λόγο για αδικία της κυβέρνησης, που ξεχωρίζει τους πληγέντες κτηνοτρόφους των πλημμυρών και τη πανώλης σε δύο κατηγορίες. «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε 250 ευρώ για κάθε ζώο που χάθηκε εξαιτίας της πανώλης και της ευλογίας, και 100% αποζημίωση σε ζώα που θα πάρουν προς αντικατάσταση. Βάλανε μέσα κάτω του ενός έτους ζώα, τα μέτρησαν και θα αποζημιωθούν. Δυστυχώς, δε συνέβη σε εμάς, τους κτηνοτρόφους που χάσαμε τα ζώα από τον Ντάνιελ. Σε εμάς ούτε τα ζώα κάτω του ενός έτους μας επέτρεψαν να τα δηλώσουμε, όπως ανέφεραν για τα ανασφάλιστα ζώα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κόκουλης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο μετά τις πλημμύρες, κάποιοι κτηνοτρόφοι έχουν από πάρει από 75 έως 120 ευρώ. «Δεν έχουμε ακόμη εξοφληθεί, αλλά η εξόφληση σε εμάς θα είναι ταβάνι τα 150 ευρώ το ζώο. Οι συνάδελφοι της πανώλης θα πάρουν 250 ευρώ και καλά θα κάνουν, ενώ σε εμάς δυστυχώς θα είναι τα 150 ευρώ. Η κυβέρνηση ξεχωρίζει για μια φορά ακόμη τους κτηνοτρόφους σε δύο κατηγορίες. Σε εμάς δεν έχει ισχύσει ούτε το Μέτρο 5.2 που θα μας αντικαθιστούσε υποτίθεται το ζωικό κεφάλαιο. Ζητάμε εισόδημα και για το δεύτερο χρόνο, όπως έδωσε το Υπουργείο στους κτηνοτρόφους της Λίμνης Κάρλα, στον Παγασητικό και στην κατηγορία των δενδρωδών καλλιεργειών έως τέσσερα χρόνια. Μέχρι να φτιάξουμε πάλι τα κοπάδια μας, ζητάμε το χαμένο εισόδημα τουλάχιστον για τα δύο χρόνια, και να σβήσει αυτή η αδικία, 250 ευρώ στον ένα και 150 ευρώ στον άλλο», πρόσθεσε.