Μόνο με… θαύμα μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μία χρονιά η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ταμιευτήρα της λίμνης Σμοκόβου, τα αποθέματα της οποίας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002 όταν ξεκίνησε να γεμίζει.
Αυτό δήλωσε στον Νέο Αγώνα ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής στο πλαίσιο της σημερινής (15/10) σύσκεψης φορέων στο Δημαρχείο για τα υδατικά αποθέματα της περιοχής, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια σοβαρή και συνετή διαχείριση σε βάθος χρόνου με διακοπή της παροχέτευσης για δύο ή τρία χρόνια ώστε να αναπληρωθεί το υδατικό απόθεμα της λίμνης.
Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία θέτει σε διαφορετική βάση τον προγραμματισμό των αγροτών- αρδευτών για τη νέα αρδευτική περίοδο, οι οποίοι θα πρέπει να προγραμματισούν το είδος των καλλιεργειών τους και άλλους τρόπους άρδευσης όπως ανακοίνωσε προσφάτως και η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος.
Αναλυτικότερα όπως καταγράφει ο Νέος Αγών, η διαχείριση του υδατικού δυναμικού της περιοχής βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης συγκάλεσαν ο Δήμος Σοφάδων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Δημοσθένη Κατσή, του Προϊσταμένου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδος Κώστα Τζανακούλη, εκπροσώπων της ΔΕΥΑ Σοφάδων, της Υπηρεσίας Ύδατος Λάρισας, του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος και του ΤΟΕΒ 5ης και 6ης ζώνης και υπηρεσιακών παραγόντων.
Τα αποθέματα στα πιο
τραγικά επίπεδα από το 2002
Ο κ. Κατσής έκανε λόγο για «πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα» υδάτων στη λίμνη Σμοκόβου. Υπογράμμισε πως αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για έναν ήπιο χειμώνα και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για τον μέσο όρο των υδάτων που εισρέουν στον ταμιευτήρα τα τελευταία χρόνια, τότε δεν θα είναι δυνατή η διάθεση νερών για άρδευση στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
«Τα αποθέματα είναι στα πιο τραγικά επίπεδα από το 2002 όταν και ξεκίνησε να γεμίζει η λίμνη. Υπολογίζεται ότι η στάθμη έχει ταπεινωθεί περίπου στα 345 μέτρα που είναι ένα τελευταίο στάδιο» είπε και πρόσθεσε: «Το νερό έχει γίνει πολύτιμο αγαθό. Με τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα και ειδικά στην περιοχή μας βλέπουμε ότι δεν υπάρχει υδατικό απόθεμα για τους αγρότες στην επόμενη αρδευτική περίοδο».
Προγραμματισμός καλλιεργειών
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος, τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση από το Δήμο, τον ΤΟΕΒ και την Περιφέρεια προς τους παραγωγούς που μέχρι φέτος εκμεταλλεύονταν νερά από τη λίμνη Σμοκόβου, να μεριμνήσουν ώστε οι υφιστάμενες γεωτρήσεις ή παροχές που τυχόν διαθέτουν να τους βοηθήσουν για την επόμενη αρδευτική περίοδο. Επίσης να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τα νέα δεδομένα και όσοι δεν έχουν το απαιτούμενο νερό για να καλύψουν υδροβόρες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κλπ) και να επιλέξουν ξηρικές όπως σιτάρια, ψυχανθή, όσπρια, δημητριακά κλπ που δεν απαιτούν άρδευση το καλοκαίρι.
Αισοδοξία Τζανακούλη
για τη Λ. Πλαστήρα
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Το νερό, το κοινωνικό αγαθό πρέπει να το προσέχουμε» τόνισε από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης.
«Σε ότι αφορά τη Λίμνη Πλαστήρα», η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία της Αποκεντρωμένης είπε ο κ. Τζανακούλης, «παρά τις αντίξοες συνθήκες τα καταφέραμε. Φέτος καταφέραμε να την αφήσουμε με ένα μέτρο και κάτι πάνω από το οικολογικό όριο».
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών