Κινητοποίηση στο νοσοκομείο: Κραυγή αγωνίας για τη δωρεάν υγεία, τις προσλήψεις και τις απολαβές των γιατρών (φωτο & βίντεο)

Δημόσια και δωρεάν ποιοτική υγεία για τον λαό και ικανοποίηση όλων δικαίων αιτημάτων τους, ζητούν οι υγειονομικοί οι οποίοι συμμετέχουν σήμερα (17/10) το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας με τη συμμετοχή φορέων.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στην πύλη του νοσοκομείου στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, αγροτικών συλλόγων, επαγγελματιών κλπ.

Ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Έκτορας Γάζος σε δηλώσεις του στην πύλη του Νοσοκομείου χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» τον Υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι έχει στήσει «ένα γαϊτανάκι για τις ψεύτικες συνταγογραφήσεις δήθεν 50 εκ ευρώ για να πλήξει τους υγειονομικούς, την ώρα που με τους δικούς του Νομους, η δική του κυβέρνηση βάζει τους ασθενείς να πληρώνουν 380 εκ. ευρω το χρόνο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα».
Παράλληλα σημείωσε: «ο πόλεμος που έχει ανοίξει με τους υγειονομικούς θα τελειώσει με δικη μας νίκη γιατί υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα των ασθενών μας».

«Συμμετέχουμε στην πανυγειονομική απεργία, συνεχίζοντας τον αγώνα μας για την ικανοποίηση του συνόλου των δίκαιων αιτημάτων μας. Για δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια» τόνισε παράλληλα ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Έκτορας Γάζος στην εκπομπή «σε πρώτο ενικό» στο «Ράδιο Θεσσαλία» και στον «Νέο Αγώνα» με αφορμή την κινητοποίηση.

Ακόμη ανέφερε: «η κατάσταση δεν πάει άλλο, έχει φτάσει στο χτένι. Ο λαός έχει ανάγκη από δημόσια ποιοτική δωρεάν υγεία. Η κυβέρνηση με την πολιτική της το πάει αλλού, με μια υγεία εμπόρευμα όπου απαιτείται να ξαναπληρώσεις για τα απογευματινά χειρουργεία, όταν ήδη έχει πληρώσει με τις ασφαλιστικές εισφορές. Μια πολιτική με την οποία αυξήθηκαν οι τιμές σε 480 φθηνά φάρμακα».

Στάθηκε στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού λέγοντας ότι ξεπερνούν τις 30 στο νοσοκομείο και άλλες τόσες στα κέντρα υγείας του Νομού. Έκανε λόγο για ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με στόχο την εμπορευματοποίησή της με επιχειρηματικούς όρους και παράλληλα την προώθηση πελατείας στους ιδιώτες.
Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό, είπε ότι οι γιατροί στο Νοσοκομείο φτάνουν να κάνουν 10-15 εφημερίες στο μήνα ενεργείς και ετοιμότητας. Την ίδια ώρα, οι μισθοί δεν επαρκούν και δεν υπάρχουν κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί.

Διεκδικήσεις

Οι υγειονομικοί διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν περίθαλψη, διάγνωση, θεραπεία, φάρμακα για όλο το λαό.
  • Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.

Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών.