Σε ανάρτησή του στα social media ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρει:

“Παρακολουθώ με υπομονή, αξιολογώ τη στάση της νέας δημοτικής αρχής και , αξιοποιώντας την αυτοδιοικητική μου εμπειρία, καταθέτω δημόσια τις απόψεις μου με μόνο γνώμονα το καλό του Δήμου μας και της πόλης μου της Λάρισας.

Είναι όμως η ώρα -τώρα που δεν βρίσκομαι στην ενεργό πολιτική- να πω και κάποια άλλα πράγματα.

Στην αρχή της νέας δημοτικής θητείας ακούσαμε βαρύγδουπες δηλώσεις για έλλειμμα στον προϋπολογισμό 22 εκατ. Φιλικό μέσο της νέας δημοτικής αρχής μάλιστα έγραψε για έλλειμμα στα ταμεία του δήμου αφήνοντας σκιές ότι μπήκε «χέρι» στο ταμείο του δήμου. Με συνέντευξή μου τότε ως επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ απάντησα σε όλα όσα μας καταλόγιζαν.

Η δημοτική αρχή ανασκεύασε άμεσα δηλώνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι πολιτικό εργαλείο, ότι μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή, και ό,τι δήλωσε δεν σημαίνει ότι κάποιος έβαλε χέρι στο ταμείο του δήμου.

Το φιλικό μέσο δεν άλλαξε τίποτα. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις μετά από μηνυτήρια αναφορά μου για συκοφαντική δυσφήμηση .

Χτες βράδυ (σ.σ. το βράδυ της Τρίτης) παρακολούθησα διαδικτυακά το δημοτικό συμβούλιο. Και πάλι τα ίδια, για τη μη εγγραφή κονδυλίων στον προϋπολογισμό, για μη συνεργασία και απόκρυψη στοιχείων κατά την παράδοσή μου στη νέα δημοτική αρχή.

Το φιλικό μέσο πάλι ακολούθησε συντηρώντας το ανάλογο κλίμα. Κλίμα τοξικό, κλίμα «καμένης γης», για να δικαιολογηθούν αδυναμίες, για να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης . Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια πολιτική συμπεριφορά. Είναι λυπηρό. Θυμώνω γιατί στήνει αναχώματα στις συνεργασίες για την πρόοδο της πόλης.

Αποχωρώντας από τη δημοτική αρχή αφήσαμε για υλοποίηση έργο 85 εκατ. ευρώ. Δεν ξαναυπήρξε στα χρονικά της Λάρισας. Έργο που μελετήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε με διαγωνιστικές διαδικασίες από μας. Ό,τι γίνεται σήμερα στην πόλη ανήκει στη δική μας δουλειά και φιλοσοφία. Ας το υλοποιήσουν και ας σταματήσουν τις δικαιολογίες.

Λίγες απλές κουβέντες λοιπόν για να «συνεννοούμαστε» .

1-Ο προϋπολογισμός κάθε έτους ψηφίζεται στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Ο προϋπολογισμός του 2024 ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2023. Η καταγγελία ότι δεν δώσαμε στοιχεία και δεσμεύσαμε τη νέα δημοτική αρχή είναι ψευδής . Καταρρίπτεται από το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος έλαβε email από την Οικονομική Υπηρεσία με εντολή μου στις 13-11-2023 να προσέλθει για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού. Δεν προσήλθε ποτέ!

Πως λέγεται αυτό;

2-Ισχυρίζονται ότι δεν ενεγράφη στον προϋπολογισμό σημαντικό κονδύλι για το τέλος ταφής απορριμμάτων όταν είναι γνωστό ότι αυτό έγινε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία ψήφισε και ο νέος δήμαρχος!

Πως λέγεται αυτό;

3- Ισχυρίζονται επίσης ότι δεν ενεγράφη στον προϋπολογισμό σημαντικό κονδύλι μισθολογικού κόστους την ίδια στιγμή που αποκρύπτουν ότι ενεγράφη αντίστοιχο κονδύλι για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων που ήταν σχεδόν βέβαιο – βέβαιο πλέον μετά από κυβερνητική απόφαση- ότι δεν θα πληρωνόταν και θα αποτελούσε «πλεόνασμα» στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής.

Πως λέγεται αυτό;

Όλα αυτά και άλλα πρωτόγνωρα στην αυτοδιοικητική ιστορία της Λάρισας απαντώνται με κείνο το υπέροχο σκίτσο του Αρκά που έλεγε:

«Όταν το σήμερα ρίχνει το φταίξιμο στο χτες,

είναι ήδη ένοχο απέναντι στο αύριο»

Υ.Γ. Οι κυβερνητικές ευθύνες για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της Τ.Α. και του δήμου μας είναι τεράστιες. Ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, αδυναμία να ανταποκριθεί ο δήμος στις αρμοδιότητές του. Αν δεν υπήρχαν τα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τίποτα δεν θα γινόταν σήμερα στην πόλη και τα χωριά μας.

Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σ αυτό.”