Δεν χωρά άλλη... αναβολή στα ζητήματα του Παραρτήματος Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας

Κρίσιμα προβλήματα αντιμετωπίζει το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία χρήζουν άμεσης λύσης.

Ευαγγελή Καλαπανίδα, Πρόεδρος
του Σωματείου Εργαζομένων Παραρτήματος
Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας

Τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παράρτημα, σχετίζονται με την απουσία νέας Διοίκησης, την έλλειψη νέας σύμβασης για να συνεχιστεί η καθαριότητα στο χώρο, ενώ εκκρεμούν απλήρωτες υπερωρίες σε εργαζόμενους από το έτος του 2024. Για αυτό τον λόγο, οι εργαζόμενοι του σωματείου παραρτήματος προχωρούν σε στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της στο «Ν.Α» η Ευαγγελή Καλαπανίδα, Πρόεδρος του Σωματείου Παραρτήματος του Κέντρου Κοινωνικής πρόνοιας, σημείωσε αρχικά ότι το κέντρο βρίσκεται σε δυσμενή θέση καθώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα Διοικητικό συμβούλιο. «Από τη στιγμή που απουσιάζει διοίκηση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις, όπως στην καθαριότητα. Έχει λήξει η σύμβαση και δεν μπορεί να γίνει ανάθεση για να συνεχιστεί αυτή με την ίδια εταιρεία. Οπότε δεν υπάρχει καθαριότητα σε ένα χώρο που φιλοξενούνται άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα με πολύ σοβαρές κινητικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι πολύ επικίνδυνος και ανθυγιεινός για τους περιθαλπόμενους, αλλά και τους εργαζόμενους», τόνισε η πρόεδρος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Καλαπανίδα, ένα σοβαρό πρόβλημα είναι οι απλήρωτες υπερωρίες και τα εξαιρέσιμα για τους εργαζόμενους του παραρτήματος. «Πρόκειται για τις υπερωρίες που έχουμε δουλέψει Κυριακές, αργίες και νύχτες και δεν πληρωνόμαστε. Το Υπουργείο στο οποίο υπαγόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι ένα Υπουργείο που δεν έχει δώσει δείγματα ότι κατανοεί την κατάστασή μας και ότι είναι γνώστης της όλης κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Καλαπανίδα είπε ότι για αυτά τα τρέχοντα ζητήματα, όπως και οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και ειδικοτήτων στο παράρτημα, πραγματοποιείται στάση εργασίας των εργαζομένων τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. «Θέλουμε πραγματικά να ακουστούν όλα αυτά προς τα έξω, γιατί ένα κράτος χωρίς πρόνοια είναι ένα κράτος δίχως ανθρώπινο πρόσωπο», κατέληξε.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου για τη στάση εργασίας

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος καλεί όλους τους εργαζομένους και τα Σωματεία της περιοχής αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας να συμμετάσχουν δυναμικά στη στάση εργασίας που διοργανώνεται τη Δευτέρα 21/10/2024. Στόχος να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι και εργαζόμενοι, οι οποίοι διεκδικούν λύσεις.

«Τα προβλήματα που μας ταλανίζουν δεν επιδέχονται άλλη αναβολή και η αδράνεια που επιδεικνύεται μέχρι σήμερα θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα παιδιά που φροντίζουμε.

Από τις πιο κρίσιμες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η απουσία νέας διοίκησης, η οποία καθυστερεί σημαντικά τη λήψη αποφάσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η λήξη της σύμβασης με την εταιρεία καθαρισμού, η οποία δεν μπορεί να ανανεωθεί αφήνοντας τον χώρο χωρίς τις απαραίτητες υπηρεσίες υγιεινής.. Επιπρόσθετα, η σοβαρή έλλειψη προσωπικού φροντίδας και εξειδικευμένων επαγγελματιών, όπως ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών, έχει φέρει το Παράρτημα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η επικείμενη λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού Covid στις 31 Δεκεμβρίου θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Την τελευταία δεκαετία πολλοί συνάδελφοι μας έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς να υπάρξουν προσλήψεις για την αντικατάστασή τους, καθιστώντας τη λειτουργία του χώρου μη βιώσιμη. Επιπρόσθετα, α) η εισαγωγή παιδιών που απαιτούν εντατική φροντίδα και νοσοκομειακή νοσηλεία την οποία καλείται να αναλάβει το ελάχιστο προσωπικό μας, β) η συνοδεία των περιθαλπομένων στα νοσοκομεία, καθώς και, γ) η απουσία επαρκούς φύλαξης του χώρου, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δημιουργόντας ένα ιδιαίτερα δυσμενές εργασιακό περιβάλλον το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και εξαιρεσίμων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και σήμερα, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την καθημερινή μας ζωή και τον προϋπολογισμό των οικογενειών μας. Απαιτούμε την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, την πρόωρη συνταξιοδότηση με πλήρεις συντάξιμες αποδοχές πέντε χρόνια νωρίτερα, καθώς και την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ύψους 200 ευρώ, όπως αυτό καταβάλεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις δομές του Υπουργείου Υγείας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν με την παρουσία τους τη στάση εργασίας, ώστε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αρμόδιες αρχές ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε άλλο σε αυτήν την κατάσταση. Οι ζωές των παιδιών που φροντίζουμε, αλλά και η αξιοπρέπειά μας ως εργαζόμενοι, απαιτούν άμεσες και δραστικές λύσεις».