Συνδιάσκεψη της Ε.Γ.Ε στην Καρδίτσα: «Το κράτος πρόνοιας να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τα νέα ζευγάρια»

*Τονίστηκε ότι προκύπτουν βιοηθικά διλήμματα με την παρένθετη κύηση όταν δεν υπάρχει λόγος βιολογικός

Το κράτος πρόνοιας πρέπει να μεριμνήσει και να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τα νέα ζευγάρια στη χώρα και ειδικά στο Ν. Καρδίτσας που οι πληγές είναι βαθιές από τις φυσικές καταστροφές.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στην Καρδίτσα σήμερα (19/10) το πρωί και έχει ως θέμα την υπογεννητικότητα, τη μητρότητα και την τεκνοθεσία.

Η Συνδιάσκεψη γίνεται στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των Παραρτημάτων της ΕΓΕ απ’ όλη την Ελλάδα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας Κώστα Τέλιου, του Δημάρχου Λ. Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνου και της Αντιδημάρχου Καρδίτσας Όλγας Μακρή.

Μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» η Πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας της ΕΓΕ κ. Δώρα Μέλλου, υπογράμμισε ότι ειδικά στο Ν. Καρδίτσας δεν επαρκεί το πρόγραμμα των επιδοτήσεων. «Η περιοχή αγροτική και κατεστραμμένη. Πλήθος αγροτών αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την παραγωγή. Που θα μείνουν τα νέα ζευγάρια σε μια κατεστραμμένη περιοχή και πως θα κάνουν οικογένεια; Το κράτος πρόνοιας πρέπει να μεριμνήσει και να βοηθήσει ποικιλοτρόπως» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με επιδόματα και παροχές των 100-200 ευρώ. Το κράτος πρέπει να σκύψει πάνω στην ελληνική οικογένεια και εννοούμε με γενναία μέτρα στα νέα ζευγάρια που χρειάζονται σπίτια, δουλειές, παιδικούς σταθμούς, δωρεάν υγεία και παιδεία».

Παρένθετη μητέρα
Ένα από τα θέμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης αφορά την παρένθετη μητέρα. Η κ. Μελλου σημείωσε πως είναι πάνδηλο ότι ανοίγει ένα πεδίο εμπορευματοποίησης του σώματος της γυναίκας. «Στο νόμο με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκύπτει ένα θέμα, αυτό της υιοθεσίας με παρένθετη μητέρα. Εμείς το καταδικάζουμε αυτό, δεν νοικιάζεται η μήτρα της γυναίκας. Δημιουργούνται πολλά βιοηθικά διλήμματα με την παρένθετη κύηση όταν δεν υπάρχει λόγος βιολογικός» ανέφερε.

Για την επιλογή της Καρδίτσας ως τόπο διοργάνωσης της Συνδιάσκεψης αναφέρθηκε σε δήλωση της στην εφημερίδα η Πρόεδρος της ΕΓΕ κ. Δέσποινα Λογιάδου. «Επιλέχθηκε η Καρδίτσα η οποία είναι πολύπαθη από φυσικές καταστροφές με τις πλημμύρες» δήλωσε και στάθηκε παράλληλα στον ιστορικό ρόλο των γυναικών της Θεσσαλίας κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο λέγοντας: «ο Θεσσαλικός κάμπος υπήρξε η μήτρα επιβίωσης της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στη μάχη της σποράς και της σοδειάς σαν αγρότισσες και σαν ο πρώτος έφιππος γυναικείος στρατός του Ε.Λ.Α.Σ».

Στη συνδιάσκεψη πραγματοποιούν παρεμβάσεις εκπρόσωποι από τα παραρτήματα. Μεταξύ άλλων μίλησε και η Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του παραρτήματος Σερρών της ΕΓΕ κ. Διαμάντω Φραγκιαδάκη Δημοσιογράφος, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σπίτι της Γυναίκας το οποίο είναι προσιτό στις γυναίκες για θέματα ποιοτικού χρόνου, παρέχοντας επίσης προστασία και δράσεις υποστήριξης στον γυναικείο πληθυσμό.