Προβληματισμός για το μέλλον του βαμβακιού στη Θεσσαλία-Είναι λύση το μακρόινο αιγυπτιακό; (video)

Δύο καθηγητές Γεωπονικής καταθέτουν τις απόψεις τους

Προβληματισμός για το μέλλον του βαμβακιού στη Θεσσαλία και στη χώρα
 Είναι λύση το μακρόινο αιγυπτιακό; Δύο καθηγητές Γεωπονικής καταθέτουν τις απόψεις τους

Καθώς ολοκληρώνεται η συγκομιδή του βαμβακιού στον κάμπο της Θεσσαλίας  διάχυτη είναι η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας καθώς είδαν τη φετινή χρονιά χαμηλές σοδειές και χαμηλές τιμές στο προϊόν.

 Έχασε ο «λευκός χρυσός» τη λάμψη του; 
Το βαμβάκι κράτησε ζωντανή την τοπική οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια, ωστόσο πλέον διάχυτη είναι η εντύπωση πως η καλλιέργεια έφτασε στα όριά της. Με στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερέβησαν τα 300 κιλά  και σε πολλές περιπτώσεις ήταν κάτω από 200 και με τιμές από 50 έως 53 λεπτά στο χωράφι, ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ακόμη και στην Καρδίτσα που διατήρησε την καλλιέργεια σε επίπεδα πάνω από 450.000 στρέμματα .
Ήδη ο προβληματισμός αυτός έχει μεταφερθεί και στις τάξεις των εκκοκκιστών και των οργανωμένων παραγωγών που βλέπουν πως μόνο με τη συνδεδεμένη ενίσχυση δεν υπάρχει μέλλον στην καλλιέργεια, αφού η τάση στις διεθνείς αγορές δεν είναι ανοδική για το προϊόν, αν αυτό το ίδιο δεν αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Και όλα αυτά ενώ ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Καρδίτσας στην ευρύτερη περιοχή Σοφάδων, είναι πιθανό να μη «μπει» στο βαμβάκι ή σε άλλες εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες, από τη φετινή άνοιξη, λόγω της έλλειης αποθεμάτων νερού στον ταμιευτήρα Σμοκόβου, ενώ το άνυδριο με΄χρι στιγμής φθινόπωρο προμηνύει άσημες εξελίξεις και για τα αποθέματα της Λίμνης Πλαστήρα

Είναι λύση το μακρόινο αιγυπτιακό;
Την ίδια ώρα με ποσό 31,7 ευρώ το στρέμμα για τη δέσμευση άνθρακα θα επιδοτηθούν πάνω από τις μισές εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με βαμβάκι στη Θεσσαλία από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, αποκάλυψε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός σύμβουλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Δημήτρης Μπιλάλης, μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη».

Ο κ. Μπιλάλης αναφέρθηκε ακόμη στο μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα επισημαίνοντας πως πρέπει σιγά- σιγά να προσαρμοστούν αγρότες και εκκοκκιστές στο μακρόϊνο Αιγυπτιακό βαμβάκι, το οποίο ναι μεν έχει μικρότερες στρεμματικές αποδόσεις, αλλά πολύ υψηλότερη τιμή και πλέον αρχίζει να ταιριάζει η καλλιέργειά του με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής με τους παρατεταμένους καύσωνες τα καλοκαίρια στη χώρα μας. Αυτό βέβαια απαιτεί ανακατεύθυνση όλης της εμπορίας του ελληνικού βαμβακιού που αρχίζει να εκτοπίζεται ακόμη και από τα τουρκικά κλωστήρια από το αιγυπτιακό
Το Αιγυπτιακό βαμβάκι Giza είναι ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα νήματα του κόσμου και κοστίζει 2 έως και 3 φορές περισσότερο από τα συνηθισμένα βαμβακερά νήματα που χρησιμοποιούνται στις φανέλες, και γενικότερα στα εσώρουχά μας.

Ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής του ΑΠΘ Ηλίας Ελευθεροχωρινός από την άλλη μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» θεωρεί πως είναι πρόωρη η συζήτηση για την καλλιέργεια μακρόινου αιγυπτιακού βαμβακιού στον Ελλαδικό χώρο καθώς δοκιμάστηκε πειραματικά πριν λίγα χρόνια από τη σχολή του στις πεδιάδες της Πέλλας και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Τέλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από παράγοντες που οδήγησαν φέτος σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις στο βαμβάκι κυρίως στη Θεσσαλία, αλλά και στις άλλες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως οι επανασπορές λόγω της αλλοπρόσαλλης άνοιξης (από καύσωνες το Μάρτη σε κρύο Απρίλη με βροχές), ο παρατεταμένος καύσωνας το καλοκαίρι, η γλίνα στα πλημμυρισμένα χωράφια από το «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία, η κακή καταπολέμηση του ρόδινου σκουληκιού ιδίως στον κάμπο της Καρδίτσα ς κ.α.

Συμφώνησε τέλος ωστόσο πως ο ανταγωνισμός πλέον από το βραζιλιάνικο βαμβάκι προς το ελληνικό είναι έντονος. Κοινή συνισταμένη είναι πως μόνο αν το σήμα EU cotton -που έχει αναφορά και στο ότι το ευρωπαϊκό (επί της ουσίας το ελληνικό, αφού στην Ισπανία εγκαταλείπεται σχεδόν οριστικά ) είναι το μοναδικό παγκοσμίως Μη Γενετικά Τροποποιημένο (No GMO cotton)- κατορθώσει να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, η καλλιέργεια του βαμβακιού θα έχει μέλλον στη χώρα…

Γιάννης Κολλάτος