Σε «κόκκινο» συναγερμό: Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά – κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα (video)

Ζήσης Παρλίτσης: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι από το νέο πλήγμα- απειλούνται με αφανισμό τα κοπάδια

Eυρεία σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα ( Τρίτη 22/10)  το απόγευμα στο ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, τον ΥφΑΑΤ Χρήστο Κέλλα, τους Περιφερειάρχες και τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών και εκπροσώπων των παραγωγών.

Η έξαρση της ζωονόσου με την εμφάνιση νέων εστιών σε περιοχές εκτός του Έβρου (Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Μαγνησία, Κόρινθο, Μεσσηνία) θέτει σε «κόκκινο» συναγερμό τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Ωστόσο όπως ανέφεραν  στελέχη του υπουργείου αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για την επιβεβαίωση νέων εστιών της ζωονόσου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από το ΥΠΑΑΤ το κλείσιμο των σφαγείων.

Μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Τυρνάβου Ζήσης Παρλίτσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα στη Θεσσαλία που έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα με πλημμύρες, πυρκαγιές πανώλη και τώρα ευλογιά που είναι μια πολύ πιο επικίνδυνη και μεταδοτική νόσος και απειλεί με αφανισμό τα κοπάδια. Για το λόγο αυτό ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διανεμηθούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους σε περίπτωση που υπάρξει καραντίνα στις ζώνες επιτήρησης. Επίσης ζήτησε να στελεχωθούν με κτηνιάτρους οι υπηρεσίες για να γίνονται σωστοί ΄έλεγχοι

Πηγή πληροφοριών: ypaithros.gr