Οδηγίες του δασαρχείου Καρδίτσας για την προσέγγιση αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΛΙΜΝΗ

Οδηγίες προς τους πολίτες για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε  κατοικημένη περιοχή δίνει το Δασαρχείο Καρδίτσας μετά την εμφάνιση μιας αρκούδας με το
μικρό της στην αναρρυθμιστική λίμνη.

Όπως έχει γραψει ο “Ν.Α” την εμφάνιση της αρκούδας έκανε γνωστή το φιλοζωικό σωματείο “Διασώζω” με το οποίο ήρθε σε επικοινωνία το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου  συμπολίτισσα που κατά την ώρα του περιπάτου της στην περιοχή είδε τις αρκούδες μέσα στη
λίμνη!

Το Δασαρχείο Καρδίτσας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Θήρας εξηγεί ότι το τροφικό κίνητρο καθώς και η εξοικείωση των αρκούδων με τον άνθρωπο είναι οι πιο διαδεδομένες θεωρίες
για την προσέγγισή τους σε κατοικημένες περιοχές.

Με την Α.Π.: ΥΠΕΝ/ ΔΔΔ/106760/4094/02-10-2024 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνδυασμό με το πλαίσιο της με αρ.104180/433/5-02-2014 Κοινής Υπουργικής Απόφασης « Πρωτόκολλο Ενεργειών- κατηγορίες Περιστατικών», εξειδικεύονται κατά περίπτωση οι ενέργειες για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Ετσι συνίσταται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προσέγγισης της αρκούδας, την αποκομιδή των απορριμμάτων και το συχνό πλύσιμο των κάδων ώστε να είναι καθαροί.
Οπως σημειώνει η υπηρεσία τα απορρίμματα ανθρωπογενούς προέλευσης προσελκύουν τα άγρια ζώα γενικότερα και όχι μόνο τις αρκούδες. Επιπλέον συνίσταται ο σύλλογος μελισσοκόμων Καρδίτσας να ενημερώσει τα μέλη του για την παρουσία αρκούδας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η αρκούδα μπορεί να εμφανίζει ανεκτικότητα στην ανθρώπινη παρουσία είναι όμως ζώο της άγριας πανίδας και σε περίπτωση που νιώσει ότι απειλείται υιοθετεί αμυντική συμπεριφορά.
Κατά πάσα πιθανότητα υπογραμμίζει το Δασαρχείοη αρκούδα τη συγκεκριμένη περιοχή τη χρησιμοποίησε για πέρασμα καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων το ζώο  απομακρύνεται από την περιοχή μόνο του.

Σε περίπτωση περιστατικού προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή ή οικισμό, οι  πολίτες να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 24410-79862 από 7:00π.μ.έως 15:00 μ.μ. και 24410-79858 από 7:00π.μ. έως 22:00 μ.μ.