Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, για έβδομη φορά μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια, τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, μαζί με φορείς της αυτοδιοίκησης από την  Αιτωλοακαρνανία, με αφορμή το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου.

Με την  προσφυγή τους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αγρινίου, ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Αγρινίου – Ένωση Αγρινίου,  το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, η WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, και η ω Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητούν την ακύρωση της δεύτερης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής (ΣΔΛΑΠ) Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, στο μέτρο που αυτή επιχειρεί τη νεκρανάσταση του μυθολογικών διαστάσεων φαραωνικού σχεδίου της εκτροπής του ποταμού Αχελώου προς τον Πηνειό, μέσω σήραγγας που διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου.

Σύμφωνα με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλονται στην αίτηση αφορούν ουσιαστικές παραβιάσεις άρθρων των ευρωπαϊκών οδηγιών 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα και 2001/42/ΕΚ για τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων. Το προτεινόμενο με τα προσβαλλόμενα σχέδια περίπλοκο τεχνικό σύστημα εκτροπής υδάτων του Αχελώου προϋποθέτει τουλάχιστον την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Συκιάς, την κατασκευή και λειτουργία της σήραγγας προσαγωγής (Πετρωτό – Δρακότρυπα), καθώς και νέων δικτύων διοχέτευσης του νερού αυτού, δηλαδή έργων με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, εγκαθιδρύοντας μία πανάκριβη υπηρεσία ύδατος για αγροτική χρήση.

Η Συντονιστική των φορέων μιλά ακόμη για κυβερνητικές κατευθύνσεις που συναινούσαν στην επανάληψη του σεναρίου της εκτροπής και εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα δικαιωθεί για μια φορά ακόμη και σε αυτόν τον δικαστικό της αγώνα. Τέλος επισημαίνει με νόημα ότι «στη σημερινή συγκυρία και δεδομένης της ανησυχητικά χαμηλής στάθμης των υδάτων στον Αχελώο, μάλλον σαν ανέκδοτο ακούγεται η υπόθεση της εκτροπής».