Με την εμπειρία από την πανώλη αρχίζει η ιχνηλάτηση της ευλογιάς των προβάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ξεκίνησε η ιχνηλάτηση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εύρεση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Μαγνησίας, μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε στο Νομό.

Ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας, συναντήθηκε με τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, παρουσία του Διευθυντή Αθαν. Κωνσταντινίδη και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν την εμπειρία που έχουν αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα με το θέμα της πανώλης, εκτιμώντας ότι «και αυτή η μάχη θα κερδηθεί προς όφελος του ζωικού πληθυσμού της Θεσσαλίας και των κτηνοτρόφων».

Οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει μετά από την εμφάνιση εστίας ευλογιάς των προβάτων στην ΠΕ Μαγνησίας και την εξέλιξη της πανώλης των μικρών μυρηκαστικών στη χώρα, όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα κάτωθι:

1.ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ

Α) Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4402/323362/23-10-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 23/10/2024 και έως 31/10/2024, απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις για βόσκηση, πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή, αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Β) Στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων:

1.Απαγορεύεται η μετακίνηση βοοειδών και χοίρων από και προς την Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).

2.Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες όλων των ζώων στο Νομό.

3.Απαγορεύεται η έξοδος ειδών χορτονομής από τον Νομό.

4.Επιτρέπεται η σφαγή βοοειδών και χοίρων από εκμεταλλεύσεις εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά, αποκλειστικά στα σφαγεία της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Γ) Στις λοιπές Π.Ε. Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων):

1.Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση χοιροειδών τόσο εντός όσο και από και προς τις ανωτέρω Π.Ε. για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).

2.Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος βοοειδών για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή). Εξαιρούνται οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που επιστρέφουν από θερινούς βοσκοτόπους, η μετακίνηση των οποίων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

3.Επιτρέπεται η μετακίνηση προς σφαγή βοοειδών με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

4.Οι μετακινήσεις βοοειδών για πάχυνση και αναπαραγωγή εντός των ανωτέρω τριών Π.Ε. θα πραγματοποιούνται κατόπιν έγκρισης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

2) ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ

Απαγορεύεται η μεταφορά ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας Ι και ΙΙ από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Πανώλους και της Ευλογιάς του προβάτου.

Τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ επιτρέπεται να διακινούνται σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης τηρώντας αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας.

Για όλες τις εγκαταστάσεις εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης της Πανώλης και της Ευλογιάς του προβάτου επιτρέπεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων.

Επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.

3) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΠΡΟΥ

Για την αποτροπή της διασποράς της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών και της Ευλογιάς του προβάτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η παραμονή της κόπρου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων και βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης εντός του περιφραγμένου χώρου της κάθε εκμετάλλευσης. Οι κτηνοτρόφοι αυτών των εκμεταλλεύσεων δεν θα πρέπει να μεταφέρουν την κόπρο σε άλλο χώρο, ακόμα και αν πρόκειται για παρακείμενο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας τους. Επιπρόσθετα οι εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου δεν θα παραλαμβάνουν κόπρο από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και εκμεταλλεύσεις βοοειδών που συνυπάρχουν με αιγοπρόβατα και βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μέχρι νεωτέρας.

Η κύρια προσπάθεια για τον περιορισμό της ευλογιάς προβάτων εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, με δεδομένο ότι δεν έχουν παρουσιασθεί άλλα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία ή άλλα σημεία της επικράτειας.

Tο κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο πραγματοποίησε συσκέψεις σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Σήμερα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, αντίστοιχες συσκέψεις έγιναν στην Ξάνθη και Καβάλα. Σήμερα θα γίνουν στις Σέρρες και στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο το 10ήμερο της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων. «Η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της ευλογιάς θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων βιοασφάλειας παντού», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευομένων φορέων αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ. και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και το Λιμενικό. Επίσης ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους της Εγνατίας για να τοποθετηθούν απολυμαντικά σημεία στα διόδια.

Παράλληλα εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων εκτός ΑΣΕΠ από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 110. Έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα και η υγειονομική ταφή των ζώων γίνεται τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα αναφέρει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Χρήσιμα στοιχεία που παραθέτει το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων

1: Ευλογιά των προβάτων

-Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

– Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.

-Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.

2: Ερωτήματα των καταναλωτών

Α. Είναι ασφαλές το γάλα;

Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.

Β. Είναι ασφαλές το κρέας;

Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.

3: Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα

– Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.

– Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.

Σε υποψία νόσησης:

-Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

-Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.

4: Διαχείριση της νόσου

Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:

-Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.

-Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.

-Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

-Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.