Επιδοτούμενο πρόγραμμα προστασίας των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

* Στόχος η χρηματοδότηση εγκατάστασης αντιπλημμυρικών υποδομών και η λήψη μέτρων

Tη δημιουργία ενός νέου επιδοτούμενου προγράμματος για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών ζητά το Επιμελητήριο Καρδίτσας με επιστολή του προς στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, τα Υπουργία Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης, καθώς και προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Κώστας Ζυγογιάννης αναφέρει ότι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο υπογραμμίζει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης και θωράκισης των επιχειρήσεων έναντι πλημμυρικών φαινομένων.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα παρέχει στις επιχειρήσεις τους απαραίτητους πόρους για την εγκατάσταση αντιπλημμυρικών υποδομών και μέτρων.

Αναλυτικά αναφέρει: «Με την παρούσα επιστολή, το Επιμελητήριο Καρδίτσας επιθυμεί να σας επισημάνει την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας των επιχειρήσεων, ειδικά μετά τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Ιανός” που έπληξαν σημαντικά την περιοχή μας αλλά και ευρύτερα την χώρα. Η συχνότητα και η ένταση των πλημμυρών αυξάνουν διαρκώς, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ, είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η ασφάλιση δεν πρέπει να είναι η μόνη λύση για την προστασία των επιχειρήσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης και θωράκισης των επιχειρήσεων έναντι πλημμυρικών φαινομένων.

Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας να απευθυνθεί άμεσα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αίτημα τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού προγράμματος ή ενός μηχανισμού ενίσχυσης. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να παρέχει στις επιχειρήσεις τους απαραίτητους πόρους για την εγκατάσταση αντιπλημμυρικών υποδομών και μέτρων, τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καταστροφών και απώλειας περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε να εξεταστεί η παροχή επιδοτήσεων, για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασης, αντιπλημμυρικών φραγμάτων, περιφράξεις περιβάλλοντος χώρων, τοιχίων, αποστραγγιστικών συστημάτων και άλλων απαραίτητων υποδομών. Η προληπτική δράση θα μειώσει σημαντικά τις οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από πλημμύρες, ενώ θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Είναι κρίσιμο να υπάρξει μια συντονισμένη δράση από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, για τη δημιουργία ενός στρατηγικού πλάνου που θα διασφαλίσει τη θωράκιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών».