Μέχρι τέλος Οκτώβρη θα δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης

K. TΣΙΑΡΑΣ ΣΤΗ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»:

Καταβάλλεται προσπάθεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε φέτος στη σύνταξη του ΟΣΔΕ, να έχει πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου (Τετάρτη ή Πέμπτη) η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες.

Αυτό ανέφερε στη «Θεσσαλία Τηλεόραση» ο συντοπίτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Μάλιστα ο κ. Τσιάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληρωθούν νωρίτερα φέτος και τα οικολογικά σχήματα (eco scheems).

Για το θέμα της ενίσχυσης του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών που είχαν φέτος χαμηλή σοδειά λόγω του παρατεταμένου καύσωνα ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι εκείνο που προέχει αφού ολοκληρωθούν τα ισοζύγια στα τέλη Γενάρη, είναι η μείωση του στρεμματικού πλαφόν ώστε να μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, ενώ το de minimis από το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος είναι μόλις 25 εκατ. ευρώ ετησίως και πρέπει να καλύψει πολλά προϊόντα , όπως έγινε πρόσφατα με τα μήλα Αγιάς.

Για το λόγο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια από τις χώρες του μεσογειακού νότου (MED 9) να υπάρξει ανακατεύθυνση κονδυλίων της ΚΑΠ για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος των αγροτών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Τέλος ο ΥΠΑΑΤ αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σημείωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν με το κλείσιμο των σφαγείων και την απαγόρευση μετακίνησης ζώων για 10 ημέρες σε όλη τη χώρα ήταν αναγκαία για να προστατευτεί η κτηνοτροφία μας και το εθνικό μας προϊόν η φέτα.