Πληροφορούμαστε πως η Ακαδημία Αθηνών προχωρά στη δημιουργία Ψηφιακής Εθνικής Βάσης Κλιματικών Δεδομένων Υψηλής Ανάλυσης, η οποία θα προσαρμόζεται ως νέο μοντέλο για το ιδιαίτερο, πολύπλοκο ανάγλυφο της Ελλάδας και τις διαδικασίες ανάπτυξης των νεφών.
Όπως σημειώνει η Ακαδημία Αθηνών, η διαθέσιμη κλιματική πληροφορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αποτυπώνει πλέον την πολύπλοκη τοπογραφία της χώρας, ενώ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία και πριν λίγες ημέρες στη Βαλένθια, διαπιστώνεται ότι θα προκληθούν νέα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.
Ποιές είναι οι νέες διαφοροποιήσεις μέσα από αυτή τη νέα ψηφιακή βάση κλιματικών δεδομένων; Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως θα παρατηρούν οι ειδικοί σε ποιες περιοχές μιας πόλης χρειάζεται περισσότερο πράσινο, ή πότε αξίζει η επιλογή των πράσινων ταρατσών. Προφανώς και οι φυσικές καταστροφές μας ωθούν να σκεφτούμε αναπροσαρμογές στις πολιτικές μας έως σήμερα.
Το ζητούμενο όμως, είναι ότι πέρα από τα επιστημονικά μοντέλα και τις διαπιστώσεις των ειδικών, πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση μέσα από έμπρακτα έργα και πράξεις. Αυτή μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά. Είτε πρόκειται για τη χώρα μας, είτε για άλλα κράτη. Διότι όποιες βλέψεις θέτουν ψηλά οι κοινωνίες μας, γνωρίζοντας τι χρειάζεται από πρώτο χέρι για τη θωράκισή τους, παύουν αυτές να υφίστανται όταν συναντούν τους «στενούς» προϋπολογισμούς και το «υψηλό κόστος» ως εμπόδια, όπως υποστηρίζουν εμμέσως οι κυβερνήσεις.
Δ.Γ.