Ο Δήμος Αργιθέας, ένας από τους πιο απομακρυσμένους Δήμους της Ελλάδας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πώς η τεχνολογία μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ απομονωμένων περιοχών και του υπόλοιπου κόσμου. Η ύπαρξη ψηφιακών συστημάτων και υποδομών, όπως το διαδίκτυο και οι ψηφιακές υπηρεσίες, είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ορεινών δήμων.
Ο Δήμος Αργιθέας σε συνεργασία με την εταιρεία καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy, διοργανώνει αύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 11:00, στον Πολυχώρο Παυσίλυπον στην Καρδίτσα, Ανοιχτό Εργαστήριο με θέμα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Τοπική Ανάπτυξη.
Στο πάνελ του εργαστηρίου θα συμμετέχουν οι Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής, Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Θανάσης Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ
και Ανδρέας Στεργίου, Δήμαρχος Αργιθέας
Ο Δήμος Αργιθέας, είναι ο πρώτος ορεινός Δήμος, που προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από δράσεις και ψηφιακά εργαλεία που ενισχύουν την διαφάνεια, την λογοδοσία και την συμμετοχικότητα, με στόχο την άμεση και βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών του Δήμου.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενημέρωση των πολιτών και των επισκεπτών, για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου, τις καλές πρακτικές εφαρμογής ψηφιακής μετάβασης, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη και προώθηση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Με αφορμή τη διεξαγωγή του εργαστηρίου ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου μίλησε στο “ΝΑ” για τα έργα τεχνολογίας που προωθεί στο δήμο του αλλά και γενικότερα ζητήματα.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
– Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε πλήθος μικρότερων και μεγαλύτερων παρεμβάσεων – αποκαταστάσεων στα χωριά του Δήμου τα οποία πληγώθηκαν από τις φυσικές καταστροφές. Ποιες είναι οι σημαντικότερες που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και ποια είναι εκείνα τα έργα τα οποία οραματίζεστε και θα διεκδικήσετε;
Πράγματι η Αργιθέα επλήγη βάναυσα από το καταστροφικό πέρασμα των δύο χαοτικών φαινομένων «Ιανός» και «Ντάνιελ» μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Εάν προσμετρήσει κανείς και τις συνέπειες από τις συνηθισμένες κακοκαιρίες που επηρεάζουν την ορεινή μας περιοχή σε σταθερή βάση ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πόσο προβληματική ήταν η συνθήκη που σωρευτικά κληθήκαμε να διαχειριστούμε το προηγούμενο διάστημα.
Παρ’ όλες τις – εν πολλοίς σχεδόν ανυπέρβλητες – δυσκολίες, έχουν υλοποιηθεί πάμπολλες αποκαταστάσεις ζημιών στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο τόσο από πλευράς Δήμου, όσο και από τη μεριά της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Υποδομών.
Παράλληλα, σε όλα τα χωριά που επηρεάστηκαν αισθητά, πραγματοποιήθηκαν κομβικά και ανθεκτικά έργα, τα οποία μάλιστα ήταν απαραίτητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών. Όλα είναι ζωτικής σημασίας, συνεπώς δεν μπορώ να ξεχωρίσω ορισμένα από αυτά. Όποιος γνωρίζει την περιοχή, καταλαβαίνει πως κάθε παρέμβαση είναι εξόχως σημαντική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως έχει ολοκληρωθεί όλο το απαιτούμενο πλαίσιο αποκαταστάσεων. Υπάρχουν ακόμη αρκετές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί προς υλοποίηση, με τη Σκάλα Ανθηρού να αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.
-Διανύεται τη δεύτερη θητεία σας. Το 2019 οι Δημότες σας ανέδειξαν τον νεότερο Δήμαρχο της χώρας και μάλιστα στον πιο δυσπρόσιτο και απομακρυσμένο Δήμο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το δημογραφικό εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα, ειδικά την επαρχία. Πως θα μπορούσαν οι νέοι να επιστρέψουν στον τόπο τους και ειδικά σε έναν Δήμο όπως ο δικός σας;
Είναι αλήθεια πως οι δημότες της Αργιθέας μας τίμησαν με μία θριαμβευτική επικράτηση το 2019 και με μία ιστορική επανεκλογή το 2023. Ως Δημοτική Αρχή δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι αυτής της συγκλονιστικής εμπιστοσύνης.
Σε καμία περίπτωση, δεν είναι εύκολη η διοίκηση του πλέον απομακρυσμένου ηπειρωτικού Δήμου της χώρας (σύμφωνα με την τελευταία επίσημη μελέτη της ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ).
Τα ζητήματα είναι ποικίλα, με το δημογραφικό να αποτελεί πραγματικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στην πρόσφατη απογραφή η Αργιθέα «έμεινε όρθια», αλλά απαιτούνται ωστόσο γενναίες κεντρικές πολιτικές προκειμένου να αντιστραφεί η τάση ερήμωσης της επαρχίας.
Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, πως έχουμε προτείνει εξειδικευμένα μέτρα (πχ παροχή οικονομικών κινήτρων, ονομαστική πλήρωση των κενών σε σχολεία, εργασιακά προγράμματα μέσω ΔΥΠΑ για νέους επιστήμονες κ.ά.), προτάσσοντας πάντοτε τον πυρήνα του διεκδικητικού μας πλαισίου, δηλαδή πως η ορεινότητα μπορεί και πρέπει να τεθεί από την πολιτεία ως βασικός αναπτυξιακός βραχίονας, σε μία ευρύτερη προσπάθεια επίτευξης ισόρροπης περιφερειακής στρατηγικής.
Να επισημάνουμε κάτι στο σημείο αυτό που ίσως οι περισσότεροι αγνοούν: Η Ελλάδα, εκτός από την πιο νησιωτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ταυτόχρονα και την πιο ορεινή (σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ). Αυτό το στοιχείο από μόνο του θα μπορούσε να λειτουργήσει αφετηριακά ως μοχλό αλλαγής κατεύθυνσης για το δημογραφικό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επιμένουμε πως οι νέοι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην ελληνική ενδοχώρα μόνο όταν επικρατήσει η λογική μιας ολιστικής προσέγγισης, όπου θα καλύπτονται σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο όλες οι δημόσιες πολιτικές, περιλαμβάνοντας στοχευμένες λύσεις, ενδεικτικά για: πρωτοβάθμια υγεία, εργασιακή προοπτική, οδική ασφάλεια, πρόνοια, ειδικό φορολογικό καθεστώς, κοινωνική μέριμνα, εκπαίδευση, ψηφιακή πρόσβαση, κ.ά.
Στον Δήμο μας πάντως, φέτος, υπήρξε ένα καταρχάς ελπιδοφόρο μήνυμα, που δεν είναι άλλο από την επαναλειτουργία του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Αργυρίου, με ελάχιστα παιδιά βέβαια, αλλά τουλάχιστον έγινε η αρχή.
– Ο Δήμος Αργιθέας είναι ο πρώτος ορεινός Δήμος που προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από δράσεις και ψηφιακά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα την Κυριακή 24 Νοεμβρίου διοργανώνετε ενημερωτική εκδήλωση στο Παυσίλυπο. Πείτε μας μερικά πράγματα για την εκδήλωση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ήταν ένας από τους στόχους σας.
Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που κατορθώσαμε να είμαστε ο πρώτος ορεινός Δήμος ο οποίος προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ψηφιακά εργαλεία. Ήταν βασικό «στοίχημα» της Δημοτικής Αρχής και «κερδίζεται» σταδιακά με επιτυχία. Άλλωστε δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως ο Δήμος μας διαθέτει χιλιάδες ετεροδημότες Αργιθεάτες, με τους οποίους μόνο μέσα από την υιοθέτηση σύγχρονων μέσων μπορεί να βρίσκεται σε επικοινωνία. Πέρα από αυτό, με τις ψηφιακές πλατφόρμες ενδυναμώνεται αισθητά και επιτυγχάνεται σε τεράστια κλίμακα η λογοδοσία και η διαφάνεια, κάτι που αποτελεί επίσης πρωτεύοντα στόχο για τη Διοίκηση του Δήμου μας.
Με άλλα λόγια, η ορεινή μας περιοχή έχει ανάγκη από έργα οδοποιίας, αλλά συγχρόνως και η ψηφιακή μετάβαση έχει τη δική της σπουδαιότητα. Μπορεί ορισμένοι να εκλαμβάνουν ως «πολυτέλεια» τις ψηφιακές πλατφόρμες, ωστόσο μία τέτοια προσέγγιση απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 στις 11 το πρωί θα παρουσιάσουμε τη νέα μας πρωτοποριακή εφαρμογή στο Παυσίλυπο της Καρδίτσας μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, τον Βουλευτή κ. Χρηστίδη και τον Δήμαρχο Λαρισαίων και Πρόεδρο της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ κ. Μαμάκο. Θα έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε, φυσικά, και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως είναι για παράδειγμα η πρόσφατη ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα Smart Cities του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα από το οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε «έξυπνα» συστήματα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών, διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών, προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων, διαβούλευσης Προϋπολογισμού, Τεχνικού Προγράμματος, Κανονιστικών Αποφάσεων κ.ά. και ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
– Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα θητεία σας ήταν η ένταξη του Δήμου Αργιθέας στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, προϊόν και της συνεργασίας του Δήμου Αργιθέας με τους Δήμους Λ. Πλαστήρα και Αγράφων. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποιό αποτέλεσμα επιδιώκετε για την περιοχή;
Αποδείξαμε στην πράξη πως η υπερτοπική προσέγγιση, η λογική δημιουργίας «κοινού μετώπου» και η υιοθέτηση μίας «κουλτούρας» συνεργασιών σε ειλικρινή βάση, δύνανται να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό.
Οι Δήμοι Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων έκαναν πράξη τη ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει» και πέτυχαν κάτι το οποίο αρχικά φάνταζε άπιαστο όνειρο.
Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων αποτελεί το πρώτο διαπεριφερειακό πιλοτικό εγχείρημα ορεινότητας, το οποίο μάλιστα ξεχώρισε ως πρότυπο εργαλείο στο ενιαίο ψήφισμα που προέκυψε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο.
Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και η διαδικασία είναι σε διαρκή εξέλιξη. Αδιαμφισβήτητα, το σπουδαιότερο μέχρι στιγμής επίτευγμα είναι η ένταξη και η οριστική ολοκλήρωση της επικείμενης δημοπράτησης τους κομβικού οδικού άξονα «Βραγκιανά – Όρια Ν. Ευρυτανίας» συνολικού προϋπολογισμού 6.600.000 ευρώ με την πολύτιμη, καθοριστική και αποφασιστική συνδρομή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τόσο οι αιρετοί της Περιφερειακής Αρχής όσο και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας.
Επόμενο έργο θα είναι το Περιφερειακό Ιατρείο Ανθηρού και ακολουθούν εξίσου σημαντικές εντάξεις.
– Η Αργιθέα είναι Δήμος των Αγράφων, με εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον και μοναδική ομορφιά που όμως απειλείται από τα βιομηχανικά πάρκα των ανεμογεννητριών. Ποιές ενέργειες προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή;
Αποτελεί αντικειμενική παραδοχή πως η Αργιθέα αποτελεί μία από τις πλέον επιβλητικές, καθαρές, εντυπωσιακές από άποψη φυσικού κάλλους και ξακουστές για τη μοναδικότητά τους περιοχές.
Ταυτόχρονα, με συντεταγμένη και ομαδική προσπάθεια, έχει καθιερωθεί πλέον ως κορυφαίος εναλλακτικός προορισμός περιπατητικού και ορειβατικού τουρισμού, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Ελλήνων και Ευρωπαίων τουριστών.
Ένα και μόνο στοιχείο επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: για το τρέχον έτος 2024 η επισκεψιμότητα δεν είχε προηγούμενο, καθώς υπολογίζεται πως πάνω από 4.000 επισκέπτες επέλεξαν την Αργιθέα για υπαίθριες δραστηριότητες και αθλητικές εξορμήσεις.
Ως εκ τούτου, φαντάζει εντελώς παράδοξο το γεγονός πως η πολιτεία δείχνει να την αντιμετωπίζει ως άγονη γραμμή και επιτρέπει, δυστυχώς, την ολοένα και αυξανόμενη αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων βιομηχανικού τύπου στα Θεσσαλικά Άγραφα. Δεν υπηρετούμε τη λογική της στείρας άρνησης. Αντιθέτως, έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες άκρως υλοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε ενεργειακά ισοδύναμα, επ’ ωφελεία των τοπικών μας κοινωνιών.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο που διαθέτουμε στη «φαρέτρα» μας, επιμένουμε στην αναθεώρηση ενός ενιαίου εθνικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ που θα στηρίζεται σε σοβαρή τεκμηρίωση και βάσιμα δεδομένα, ενώ τέλος αγωνιζόμαστε για την καθιέρωση της δεσμευτικής ισχύος των αποφάσεων των οργάνων των Δήμων μας για κάθε έργο ΑΠΕ.