Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας Λι Τζέι-Mιουνγκ είπε ότι οποιοσδήποτε ενεργεί υπό την εντολή του πρόεδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ και των διοικητών παραβιάζει τον νόμο καθώς ο στρατιωτικός νόμος είναι άκυρος. Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης μίλησε αμέσως μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Λίγο αφότου οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα να μπλοκαριστεί το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου που κύρηξε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, δεκάδες στρατιώτες που είχαν μπει στο κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο άρχισαν να αποσύρονται.
Ωστόσο, έξω από το Κοινοβούλιο υπάρχει ακόμα ένταση με την αστυνομία στέκεται στην κεντρική πύλη και τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Δεν είμαστε εδώ για να σε πολεμήσουμε, είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τον Γιουν».
Ζωντανή εικόνα εξώ από το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας:
Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας
Με την ψήφιση της πρότασης, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι άκυρη, σύμφωνα με το γραφείο της προέδρου της Βουλής.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο ως απάντηση σε στρατιωτικές ανάγκες σε περιόδους πολέμου, ένοπλων συγκρούσεων, εθνικής έκτακτης ανάγκης ή όταν το απαιτούν η δημόσια ασφάλεια και τάξη.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να αρθεί όταν το ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου – Εικόνες χάους
Στρατιώτες επιχείρησαν νωρίτερα να μπουν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, με ένα νυχτερινό, απρόσμενο διάγγελμά του που προκάλεσε σοκ στη χώρα.
Στα πλάνα που από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται οι στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και τους υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου».
Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».
Πηγή: ertnews.gr