Με υψηλό ενδιαφέρον η ξενάγηση του Μ. Στεφανίδη στην έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη (φωτο)

Με στοχευμένη προσέγγιση, ενδιαφέροντα σχόλια, συζήτηση, αλλά και με υψηλό ενδιαφέρον από το κοινό πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η ανοιχτή ξενάγηση του ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη στην έκθεση του ζωγράφου Κυριάκου Κατζουράκη «Σήματα Καπνού», η οποία φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.

Στην ξενάγηση, ο κ. Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης και ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπραγματεύθηκε το θέμα: ‘’Κυριάκος Κατζουράκης – Τέχνη και Πολιτική’’, καθώς μέσα από τα έργα του ζωγράφου παρατηρούμε τις επιρροές από μια έντονη πολιτικοποιημένη περίοδο στη χώρα, με αποκορύφωμα την δικτατορία. Στα έργα του, παρατηρούνται τα μηνύματα προς αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης, ώστε να κατανοήσουν την τότε νέα πραγματικότητα που διαμορφωνόταν μπροστά τους, που επιβαλλόταν πιο έντονα, που ήταν πιο αυταρχική. Είναι αν μη τι άλλο χαρακτηριστικό το κοινωνικό αποτύπωμα στα έργα του.

Η ανοιχτή ξενάγηση κύλησε μάλιστα με υψηλή προσέλευση κοινού. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών σχολιάστηκε θετικά από τον Μ. Στεφανίδη, αλλά και τους υπευθύνους της Πινακοθήκης, ενώ ξεναγήθηκαν ανάμεσα στα έργα του Κυριάκου Κατζουράκη λαμβάνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τους πίνακες, την τεχνική αλλά και το συμβολισμό τους.

Ποιός ήταν ο Κυριάκος Κατζουράκης

Ο Κυριάκος Κατζουράκης (1944 – 2021) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες εικαστικούς της γενιάς του. Πολύπλευρος καλλιτέχνης: ζωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών (ζωγραφική και σκηνογραφία), στην Central Saint Martins College of Art and Design και στη Croydon College of Art (χαρακτική), αλλά και στη London Film School (κινηματογράφο). Ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας: ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ (1969 – 1972), εντάχθηκε στην ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ Α’ (1969), το 1990 ίδρυσε την ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ, ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24 (1991 – 1998).

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού στον Δήμο του Αιγάλεω (1997 – 2003) και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης (2017 – 2020). Έζησε για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις. Είχε μακροχρόνια συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης. Πειραματίστηκε πάνω στην διακαλλιτεχνικότητα, αξιοποίησε ταυτόχρονα ποικίλους εκφραστικούς κώδικες και δημιούργησε σύνθετα έργα στον χώρο.

Από το 2000 ασχολήθηκε εντατικότερα με τον κινηματογράφο και έκανε ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους. Απέσπασε βραβεία και διακρίσεις και για την ζωγραφική και για τις ταινίες του. Έχει γράψει και εικονογραφήσει βιβλία. Αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.