Ένας μέσος βαμβακοπαραγωγός στον κάμπο της Καρδίτσας, στην καλύτερη των περιπτώσεων φέτος έχει είτε μικρή ζημιά, είτε μετά βίας καλύπτει τα καλλιεργητικά έξοδα.
Πώς προκύπτει αυτό; Χαρτί και μολύβι πήρε μέλος της Διοίκησης της ΕΟΑΣΚ, έβαλε κάτω τα δεδομένα και μας τα παρουσίασε.
Έτσι έχουμε και λέμε, τα έξοδα στην καλύτερη των περιπτώσεων κινούνται στα 260-270 ευρώ το στρέμμα, ενώ μαζί με τα ενοίκια και τυχόν επανασπορές μπορεί ακόμη και 370 ευρώ το στρέμμα.
Πιο συγκεκριμένα:
– όργωμα 40 ευρώ
– φυτοφάρμακα 10 ευρώ
– σκάλισμα 15 ευρώ
– εντομοκτόνα 30 ευρώ
– πότισμα ρεύμα 50 ευρώ
– λίπασμα 40 ευρώ
– αποφύλλωση 10 ευρώ
– συλλογή 35 ευρώ
– σπόροι 30 ευρώ, ενώ επιπλέον 30 ευρώ σε κάθε πιθανή επανασπορά
– ενοίκιο 50 ευρώ
Χωρίς ενοίκιο και επανασπορές το κόστος διαμορφώνεται κατ’ ελάχιστο στα 260 ευρώ, ενώ με ενοίκιο ανεβαίνει στα 310 ευρώ ανά στρέμμα. Αν έγιναν μία ή δυο επανασπορές τότε το κόστος εκτοξεύεται στα 340-370 ευρώ. Στο κόστος δεν υπολογίζονται οι εργατοώρες του αγρότη.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα τώρα:
– 75 ευρώ από τη συνδεδεμένη
– 50 ευρώ από τη νιτρορύπανση
– 135-140 ευρώ με μια μέση παραγωγή 280-290 κιλά (σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ) και τιμή στα 48 λεπτά.
Σύνολο δηλαδή 260-265 ευρώ. Επομένως όποιος ήταν τυχερός και δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε επανασπορά, είχε επίσης μια σχετικά μέτρια παραγωγή και παράλληλα δεν πληρώνει ενοίκιο έχει καταφέρει να καλύψει τα έξοδα, χωρίς να μένει κάποιο εισόδημα. Στον αντίποδα τώρα, όποιος πληρώνει ενοίκιο ή έκανε και επανασπορές ή είχε χαμηλή παραγωγή ή όλα μαζί, μετράει το μέγεθος της ζημίας.
Ακόμη χειρότερα αν δεν έχει πιάσει το ελάχιστο πλαφόν της παραγωγής και κινδυνεύει να χάσει και τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν πώς θα επιβιώσει το νοικοκυριό; Πώς θα είναι βιώσιμος ο βαμβακοπαραγωγός ο οποίος πιθανώς χρειάζεται να καλύψει και έξοδα απόσβεσης του παγίου κεφαλαίου;
Η αναπλήρωση του εισοδήματος φέτος και η πληρωμή της συνδεδεμένης σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς αποτελούν μονόδρομο.
Κ.Π.