Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η παρουσίαση των δύο βιβλίων του Ομότιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ Δρ. Ιωάννη Μάζη με τίτλους «Αμεθύστη ή έκπαγλος – χρονικόν μέγα και μυστικόν» και «Γεωπολιτική και Σύγχρονη Τέχνη» στο αναψυκτήριο του Παυσιλύπου.
Την εκδήλωση της παρουσίασης των βιβλίων του κ. Μάζη διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Καρδίτσας και η Ένωση των Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας. Το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Γεωπολιτική και Σύγχρονη Τέχνη» παρουσίασε ο κ. Δ. Βερίλλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Καρδίτσας, ενώ μίλησε και ο Μανώλης Στεργιόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, συντονιστής ήταν ο κ. Σταύρος Τσολάκος, Πρόεδρος της Αερολέσχης Αεροδρομίου Μυρίνης.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Ιωάννης Μάζης αναφέρθηκε αρχικά στην ιδιαίτερη τιμή και χαρά που ένιωσε από την πρόσκληση των Συλλόγων Καρδίτσας και πολιτών της πόλης, για να μιλήσει για τα δύο πονήματα που ολοκλήρωσε τον τελευταίο καιρό. «Το πρώτο είναι με τίτλο «Αμεθύστη ή έκπαγλος – χρονικόν μέγα και μυστικόν». Ένα πόνημα το οποίο υπογράφω με ψευδώνυμο ως δημοσιογραφικός Επιμελητής, το οποίο έχει γραφτεί όλο στο βυζαντινό ηλίωμα με τη βυζαντινή γραφή, τη μικρογράμματη, σε περγαμηνή και διακοσμημένη μόνο στις δεξιές σελίδες μιμούμενο τη δημοσίευση ενός αρχείου. Μου πήρε πέντε χρόνια να το τελειώσω, και ήταν ένα είδος άμυνας απέναντι σε μια γλώσσα που δέχεται σοβαρές επιθέσεις από την αδιαφορία, την αγραμματοσύνη, από την αλλοτρίωση που επικρατεί στα πολιτιστικά δεδομένα της χώρας μας. Βεβαίως έρχεται να συμπληρώσει αυτό το συμπέρασμα που προκύπτει στο βιβλίο «Αμεθύστη ή έκπαγλος» και τον λόγο για τον οποίο γράφτηκε, ένα δεύτερο βιβλίο που τελείωσε πριν λίγες εβδομάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης.
Στη συνέχεια όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο «Γεωπολιτική και Σύγχρονη Τέχνη» το οποίο ασχολείται ακριβώς πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από το 1945 έως το 1969 και εν πολλοίς μέχρι το 1975, χρησιμοποίησαν ως εργαλείο του ψυχρού πολιτιστικού πολέμου τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική. «Στόχος να ασκήσουν έναν επαγγελματικό αντικομουνισμό ελέγχοντας την ιδεολογική κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία εξήλθε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθημαγμένη. Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον, γιατί στη θεωρία μου τη συστημική γεωπολιτική ανάλυση, οι πυλώνες ισχύος είναι τέσσερις: άμυνα – ασφάλεια, οικονομία, πολιτική και πολιτισμός – πληροφορία. Με τον τέταρτο πυλώνα, πολιτισμός και πληροφορία, ασχολείται και το βιβλίο για τη Γεωπολιτική και Σύγχρονη Τέχνη», επισήμανε ο κ. Μάζης.
Περισσότερα στην εφημερίδα «Νέος Αγών»