Βόλος: Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Ανάστατοι οι γονείς, ζητούν επιτακτικά σοβαρά μέτρα υγιεινής και καθαριότητα

Q

Σε αναστάτωση βρίσκονται από χθες το μεσημέρι γονείς και μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, όταν και ενημερώθηκαν για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε μαθητή του σχολείου. Μετά και τον τραγικό χαμό ενός 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα, οι γονείς φέρνουν στο προσκήνιο επιτακτικά την λήψη μέτρων, για την προστασία της σχολικής κοινότητας και ζητούν από τους υπευθύνους σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής, αλλά και καθαριότητα.

Ειδικότερα, η ενημέρωση των γονέων για το περιστατικό της μηνιγγίτιδας έγινε χθες, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι εκτεθειμένα όλη την ημέρα σήμερα ενώ μαθητές άλλου τμήματος έκαναν χρήση της αίθουσας που φιλοξενεί την τάξη του άρρωστου, χωρίς να έχει παρθεί κάποιο μέτρο.
Οι γονείς απευθύνθηκαν άμεσα στον ΕΟΔΥ, ο οποίος του ενημέρωσε ότι επειδή πρόκειται για ιογενή μηνιγγίτιδα και όχι για μικροβιακή,  αντιμετωπίζεται όπως όλες οι ιώσεις και τους δόθηκε η παραίνεση για “πλύσιμο των χεριών και αερισμό των τάξεων”.

Ωστόσο, η ανησυχία των γονιών δεν πέρασε, μιας και στο σχολείο υπάρχουν διαπιστωμένα κενά στην καθαριότητα. Από την αρχή της χρονιάς οι γονείς έχουν απευθυνθεί τον Δήμο Βόλου για την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον καθαριστριών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες καθώς η μια καθαρίστρια (που κάνει ό,τι μπορεί) δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα ο κατάλληλος καθαρισμός χώρων- τουαλέτες-επιφάνειες να μην μπορεί να γίνει. Μάλιστα, η καθαρίστρια αναλαμβάνει εργασία στις 12 το μεσημέρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ώρες εργασίες της, αλλά και για το γεγονός ότι χρειάζεται καθαριότητα πιο εντατική και τις πρωινές ώρες.

Σήμερα, γονείς συγκεντρώθηκαν στο σχολείο και αποφάσισαν να κατευθυνθούν στον δήμο Βόλου, ώστε να καταθέσουν τα αιτήματά τους για την ενίσχυση της καθαριότητας, ενώ ζητούν από τους αρμοδίους να γίνει απολύμανση στο σχολείο, να πραγματοποιηθούν ιατρικοί έλεγχοι με ευθύνη του ΕΟΔΥ, στους μαθητές, προληπτικά μέτρα εάν και εφόσον χρειάζονται, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα.
Τέλος, θέτουν την ανάγκη να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να διατίθεται δωρεάν σε όλους.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου Γ. Χαρίτου
Στο μεταξύ, ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος με ανάρτησή του μιλά για την μηνιγγίτιδα και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, σημειώνοντας ότι «η ιογενής μηνιγγίτιδα έχει (σχετικά) ελαφρύτερη εικόνα από την μικροβιακή και σε όλες τις περιπτώσεις πολύ καλύτερη πρόγνωση.
Δεν καλύπτεται από κανένα εμβόλιο – όλα τα εμβόλια μηνιγγίτιδας που κυκλοφορούν αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις μικροβιακές.
Η κλινική διάγνωση της και η διάκριση της από τις μικροβιακές δεν είναι πάντοτε εύκολη. Την σίγουρη διάγνωση θέτει η οσφυονωτιαία παρακέντηση με λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η οποία μπορεί να γίνει μόνο ενδονοσοκομειακά.
Η συμπτωματολογία είναι συνήθως πυρετός με συνοδό κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα και διαταραχές του επιπέδου συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχει κακουχία, εξάνθημα, και εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό.
Η μετάδοση της γίνεται είτε με τα σταγονίδια του αναπνευστικού, είτε από την εντεροστοματική οδό σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και χεράκια που δεν πλυθήκαν.
Σε ενδεχόμενα ύποπτα συμπτώματα και ιδίως επι δυσκαμψίας, επικοινωνούμε απλά με τον παιδίατρό μας.

Να ξέρετε όμως ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από μια εβδομάδα από την έκθεση. Αυτό εξαρτάται εν πολλοίς και από τον υπεύθυνο ιογενή παράγοντα.
Ο πανικός είναι σύμβουλος κακός. Γενικά και ειδικά».

Πηγή: Magnesianews.gr