«Ασημένιο Βουνό»: Το Perseverance συνέλεξε δείγμα από τον Αρη με υφές «που δεν έχουμε ξαναδεί»

Το ρόβερ Perseverance της NASA συνέλεξε ένα δείγμα από τον Άρη που έχει υφές «που δεν μοιάζουν με τίποτα που έχουμε ξαναδεί», όπως αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό της αποστολής στο Χ.

Αποκαλούμενος «Ασημένιο Βουνό» (Silver Mountain), ο πυρήνας του πετρώματος έχει σφραγιστεί σε ένα σωλήνα ώστε να μπορεί να αναλυθεί σε εργαστήρια στη Γη στο μέλλον.

Το Ασημένιο Βουνό είναι το 26ο δείγμα στη συλλογή του αρειανού οχήματος. Δεκάδες δείγματα συλλέγονται για να κατανοηθεί καλύτερα η γεωλογική ιστορία του πλανήτη, το κλίμα του και να διαπιστωθεί αν φιλοξένησε ποτέ ζωή.

Τον περασμένο μήνα, η NASA ανακοίνωσε ότι τα δείγματα θα μπορούσαν να επιστραφούν στη Γη το νωρίτερο το 2035 και το αργότερο το 2039. Η διαστημική υπηρεσία εξετάζει ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσει και η τελική επιλογή της θα ανακοινωθεί μέσα στο 2026, αναφέρει ο Independent.

«Η επιδίωξη δύο πιθανών στόχων θα διασφαλίσει ότι η NASA θα είναι σε θέση να φέρει αυτά τα δείγματα πίσω από τον Άρη με σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο», δήλωσε ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας, Μπιλ Νέλσον.

Ο επιλεγμένος από την κυβέρνηση Τραμπ για να ηγηθεί της NASA, ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, έχει δηλώσει ότι ο Άρης θα αποτελέσει προτεραιότητα στο μέλλον.

Η πορεία του Perseverance

Το Perseverance ολοκλήρωσε την έξοδό του από τον κρατήρα Jezero, όπου προσεδαφίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2021. Ο συγκεκριμένος κρατήρας είναι μια περιοχή του Άρη όπου το αρχαίο περιβάλλον μπορεί να ήταν ευνοϊκό για τη μικροβιακή ζωή.

mrs-photo.jpg
Φωτογραφική σύνθεση με σωλήνες δειγμάτων που έχει συλλέξει το Perseverance στην μέχρι τώρα πορεία του

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Τώρα κάνει την πέμπτη διαδρομή του, που ονομάζεται «Northern Rim» και αναμένεται να κρατήσει αρκετά χρόνια. Σε αυτή θα επισκεφθεί τέσσερις περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος και να πάρει αρκετά δείγματα.

Το ρόβερ έχει διανύσει περισσότερα από 32 χιλιόμετρα, σύμφωνα με έναν διαδραστικό χάρτη που παρακολουθεί τη θέση και τη διαδρομή του στον ιστότοπο της NASA. Τα δείγματα, τα οποία συλλέγονται σε σωλήνες τιτανίου αφού το ρόβερ χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο του, σημειώνονται επίσης στον χάρτη.

Πηγή: cnn.gr