Αντικειμενικά, υπάρχουν πολλά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, όπως τα εθνικά, τα γεωστρατηγικά, το μεταναστευτικό, η ακρίβεια, η υγεία, η δικαιοσύνη, η παιδεία, το ασφαλιστικό. Όμως, κατά την γνώμη μας και όχι μόνο, το μείζον και συνδετικό ζήτημα όλων των παραπάνω, και πολλών ακόμα, είναι το δημογραφικό.
Δεν είμαστε, ούτε οι πρώτοι ούτε οι μόνοι, που το επισημαίνουμε. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές αναφορές στον τύπο. Όσο πιο συχνά ακούγεται, τόσο αυξάνουν οι ελπίδες ότι μπορεί και να «ξυπνήσουν» οι πολιτικοί μας και να ασχοληθούν με την αντιμετώπισή του.
«Σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία, βρισκόμαστε στην 15η χρονιά μείωσης του πληθυσμού. Έχουμε 647 χιλιάδες λιγότερο πληθυσμό σε 15 χρόνια. Μόνο η διαφορά θανάτων – γεννήσεων, αντιστοιχεί στην απώλεια μιας μεγαλούπολης. Μια πόλη 65.000 διαγράφεται από τον χάρτη κάθε χρονιά.» Φοβερό!!! Αυτά, αλλά και πολλά άλλα, ανέφερε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, σε μια αποκαλυπτική εισήγησή του στα Χανιά, 16-10-24, με θέμα: «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, εθνικές προκλήσεις και προτάσεις αντιμετώπισης».
Μείωση πληθυσμού
Ως γνωστόν, τα μνημόνια «τσάκισαν» την πατρίδα μας. Φτωχοποίησαν τον λαό και υποθήκευσαν την χώρα. Μπορεί να μην δημιούργησαν το δημογραφικό, το ενέτειναν όμως σε ακραίο βαθμό. Τα ζευγάρια, πλέον, δυσκολεύονται να γεννήσουν και 500.000 νέοι (μετριοπαθείς υπολογισμοί) «εκδιώχθηκαν» στο εξωτερικό, όπου και αναμένεται να φτιάξουν οικογένεια και να τεκνοποιήσουν.
Η ειρωνεία είναι πως, από το 1993, η Βουλή αναγνωρίζει το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά ποτέ δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης. Ο κ. Λαυρέντζος, μέσα από πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, της EUROSTAT και της ΕΛΣΤΑΤ, καταδεικνύει την τραγικότητα της κατάστασης.
Οι αριθμητικές προβολές δείχνουν ότι το 2050 θα είμαστε 8,8 εκατομμύρια και το 2060 θα είμαστε 8,2 εκατομμύρια. Δηλαδή αύριο!!! Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα ο καταστροφικός κατήφορος.
Για να γίνει αυτό (η σταθεροποίηση του πληθυσμού, όχι η αύξηση), πρέπει να αντιστοιχούν 2 παιδιά ανά γυναίκα. Αν έχουμε, για παράδειγμα, 100 γυναίκες, αυτές θα γεννήσουν 1 αγόρι και 1 κορίτσι, κατά μέσο όρο. Άρα, στην επόμενη γενιά, θα υπάρχουν 100 γυναίκες για να γεννήσουν και έτσι μένει σταθερός ο πληθυσμός. Κάτω από τα 2 παιδιά, θα δημιουργείται ένα συνεχές έλλειμα. Στο 1,3 που είμαστε σήμερα, σημαίνει ότι στις 100 γυναίκες θα γεννηθούν 130 παιδιά (65 αγόρια και 65 κορίτσια). Άρα, η επόμενη γενιά γυναικών θα είναι μικρότερη και συνεπώς θα υπάρχει μια συνεχής συρρίκνωση. Τόσο απλά και κατανοητά.
Γήρανση πληθυσμού
Τα παραπάνω είναι μόνο για την παράμετρο των γεννήσεων. Όμως, το δημογραφικό είναι πολυπαραμετρικό. Τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν ότι το 2050, το 35% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών!!!
Σήμερα, είναι 2,4 εκατ. άνω των 65 ετών, 5,8 εκατ. μεταξύ 20 και 64 ετών και 1,9 εκατ. έως 19 ετών. Το 2050, θα είναι 3,1 εκατ. άνω των 65 ετών, 4,3 εκατ. μεταξύ 20 και 64 ετών και 1,4 εκατ. έως 19 ετών.
Έτσι, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα. Είναι βιώσιμη αυτή η κοινωνία; Θα μπορούν να υποστηριχτούν οι συντάξεις ή θα είναι απλά επιδόματα; Θα υπάρχει περίθαλψη; Θα υπάρχουν μαθητές για τα σχολεία; Θα υπάρχει στρατός; Πώς θα καλύπτονται τα δημόσια έξοδα αφού θα έχουμε μείωση των δημόσιων εσόδων; Τέτοιοι προβληματισμοί θα έπρεπε να είχαν απαντηθεί χτες!
Το πολιτικό προσωπικό, δυστυχώς, περί άλλων τυρβάζει. Η περιφέρεια καταρρέει. Τα χωριά ερημώνουν. Οι νέοι φεύγουν. Ακούει κανείς; Είναι ανάγκη και απόλυτη προτεραιότητα να αντιστραφούν τα πράγματα. Χρειάζεται στήριξη η οικογένεια και κυρίως τα νέα ζευγάρια. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί η διάθεση και η πολιτική βούληση.
Για παράδειγμα, τα όποια οικονομικά πλεονάσματα, αντί να ξεπληρώνουν τους δανειστές πριν την ώρα τους, ας δίνονται για στήριξη της οικογένειας. Οι σπατάλες στην «πράσινη ανάπτυξη» θα μπορούσαν να δίνονται στις τοπικές κοινωνίες, αφού τα σύγχρονα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν μηδαμινό αποτύπωμα στο περιβάλλον και η ενέργεια, με τα δικά μας μέσα, θα είναι πολύ φθηνότερη. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θα προσθέσουν πλούτο στην χώρα. Άραγε, τα υπόλοιπα κράτη που εκμεταλλεύονται τους πόρους τους, είναι αφελή; Τώρα που φυσάει αμερικανικός τραμπικός άνεμος, γιατί τα σκεφτόμαστε και αρχίζουμε τις «κυβιστείς», ενώ μέχρι σήμερα ήμασταν πρωταθλητές στην αυτοκαταστροφή μας;
Ναι, χρειάζεται προστασία και επιβράβευση της οικογένειας και της πολυτεκνίας. Δεν νοείται η επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου να ανέρχεται στα 9.000 ευρώ και το επίδομα γέννησης στα 2.400 ευρώ.
Ας προπαγανδιστεί, επιτέλους, από τα ΜΜΕ και η τεκνοποίηση και όχι μόνο πρότυπα οικογενειών τα οποία αδυνατούν να δώσουν παιδιά στην κοινωνία! Αλήθεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πήγε σε καμιά βράβευση παιδιών πολύτεκνων οικογενειών ή μόνο σε μπαράκια (μαζί με την κυβέρνηση) για να γιορτάσει τα «επινίκια» της ψήφισης του γάμου των ομόφυλων και της τεκνοθεσίας τους;
Δημογραφικό, το μείζον πρόβλημα.
Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής