Δύσκολη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για τα κράτη και τις επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε πως θα ανακοινώσει άμεσα τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο σήμερα, ενώ από σήμερα Δευτέρα (10/2) τίθενται σε εφαρμογή και οι δασμοί του Πεκίνου σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας σχεδόν 14 δισ. δολαρίων.
Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες πως θα ανακοινώσει νέους, «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» μέσα στην εβδομάδα, ενώ μένει να δούμε ποιες χώρες βρίσκονται «επόμενες» στην λίστα του Αμερικανού πρόεδρου.
«Θα ανακοινώσω τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα Δευτέρα» «όλος ο χάλυβας που φθάνει στις ΗΠΑ θα έχει δασμούς 25%» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, ενώ ανακοίνωσε πως θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί της ίδιας κλίμακας στο εισαγόμενο αλουμίνιο.
Οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από αυτούς τους δασμούς είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα.
Παράλληλα, με μεγάλη διαφορά, ο πλούσιος σε υδροηλεκτρική ενέργεια Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρωτογενούς μετάλλου αλουμινίου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 79% των συνολικών εισαγωγών τους πρώτους 11 μήνες του 2024.
Η στρατηγική του Τραμπ
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τραμπ υπαναχώρησε (προσωρινά) από τον τερματισμό των δασμολογικών απαλλαγών de minimis.
Αυτό σημαίνει πως οι αμερικανοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν εμπορικούς φόρους για εισαγωγές αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση από μέρους της κυβέρνησης που «επιτρέπει» στον Τραμπ θα είναι λίγο πιο επιθετικός στην πολιτική του, καθώς αν καταναλωτές παρατηρούσαν το κόστος αυτών των δασμών άμεσα στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων ή την τιμή των μικρο – αγορών από τα online καταστήματα του εξωτερικού «θα συνειδητοποιούσαν γρήγορα ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ και όχι οι ξένοι πληρώνουν τους δασμούς» τονίζει ο GWM Chief Economist της UBS, Paul Donovan.
«Η φορολόγηση του χάλυβα και του αλουμινίου είναι λιγότερο ορατή στους τελικούς καταναλωτές» επισημαίνει.
Τα αντίμετρα της Κίνας
Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα οι δασμοί του Πεκίνου σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας σχεδόν 14 δισ. δολαρίων, σε απάντηση στους γενικούς δασμούς 10% που επέβαλε ο Τραμπ στα αγαθά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα κάθε χρόνο.
Υπήρχαν ελπίδες ότι μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να έχει αποφύγει μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.
Τώρα το ερώτημα και για τις δύο πλευρές είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Και πόσο μακριά είναι διατεθειμένη η καθεμία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να επιβαρύνει τους βαθιά ολοκληρωμένους εμπορικούς και εμπορικούς δεσμούς τους.
Προετοιμάζεται η ΕΕ
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για τους δασμούς 10% που επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, οι οποίοι είναι πολύ υψηλότεροι από τον αμερικανικό συντελεστή 2,5%.
Δηλώνει συχνά ότι η Ευρώπη «δεν δέχεται τα αυτοκίνητά μας», αλλά στέλνει εκατομμύρια δυτικά μέσω του Ατλαντικού κάθε χρόνο.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, απολαμβάνουν δασμό 25% για τα φορτηγά pickup, μια ζωτική πηγή κερδών για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ General Motors, Ford και Stellantis στις ΗΠΑ.
Ο εμπορικά σταθμισμένος μέσος δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ είναι περίπου 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε σύγκριση με 12% για την Ινδία, 6,7% για τη Βραζιλία, 5,1% για το Βιετνάμ και 2,7% για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «έτοιμοι να αντιδράσουν».
«Αν προχωρούσατε στην επιβολή δασμών σε διάφορους τομείς, αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών και θα αύξανε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτό θέλει ο λαός; Δεν νομίζω» τόνισε.
«Νομίζω πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι (…) να αντιδράσουμε. Θεωρώ πως, ευρύτερα, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί αυτό που θέλει κι αυτό που χρειάζεται», ανέφερε.
«Αν θέλετε η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο και να δεσμευτεί στην ασφάλεια και στην άμυνα (…) νομίζω είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μην στραφούν εναντίον της Ευρώπης, να μην την απειλούν με τελωνειακούς δασμούς», κατέληξε.