Ερωτήσεις τέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους στη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας.
Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια
Σε ερώτηση της Δημοτικής Συμβούλου κ. Ευ. Ξυδιά για την εκκίνηση της διαδικασίας τροποποίησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σβερώνης ανέφερε ότι έγινε ήδη μια δημόσια διαβούλευση, θα ακολουθήσουν υπηρεσιακές συναντήσεις και θα ξαναγίνει δημόσια διαβούλευση.
Επίσης ο Δήμαρχος μίλησε για ένα σημαντικό ζήτημα καθώς αφορά το όραμα για το Δήμο στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να έχουν άποψη όλοι και να κάνουν όλοι προτάσεις ώστε να το ακούσουν οι μελετητές.
Κυκλοφοριακή μελέτη
Ερώτηση για την εκπόνηση και εφαρμογή επίκαιρης κυκλοφοριακής μελέτης για τον αστικό ιστό της Καρδίτσας κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Γεννάδιος. Μίλησε για κυκλοφοριακή «αναρχία», φέρνοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα με τα παρκαρισμένα ΙΧ στην οδό Σαρανταπόρου αλλά και τα προβλήματα κυκλοφορίας σε ένα τμήμα της οδού Ταλιαδούρου που είναι διπλής κυκλοφορίας, την κυκλοφορία των ποδηλάτων αντίθετα πάνω στο οδόστρωμα κλπ.
Απαντώντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «εκεί που σταματάει η παράνοια αρχίζει η νοοτροπία του Έλληνα». Έφερε το παράδειγμα της οδού Χαρίτου που διαμορφώθηκε πρόσφατα σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας λέγοντας ότι κάποιοι έσπασαν μέχρι και τα κολονάκια για να παρκάρουν. Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει μια κυκλοφοριακή μελέτη, ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα έχει αποτέλεσμα και κάλεσε την Τροχαία να έχει πιο ενεργό ρόλο. «Δεν μπορείς να περνάς την Καραϊσκάκη με το αυτοκίνητο και να κάνεις ελιγμούς λες και είσαι στο Ράλι Ακρόπολης για να περάσεις» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η νοοτροπία θα πρέπει να αλλάξει πρώτα από τους νέους.
Ο κ. Σβερώνης συμπληρωματικά ανέφερε ότι μια κυκλοφοριακή μελέτη είναι πολυέξοδη και ο Δήμος θα επιθυνθεί στον αρμόδιο Γ.Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπακογιάννη για να εξασφαλιστεί μια σχετική πίστωση.
«Υποπρόγραμμα Υποδομών ΟΤΑ»
Για τις προτάσεις και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στην πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών, με τίτλο «Υποπρόγραμμα Υποδομών ΟΤΑ», κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κων. Ξυλομένος. Η πρόσκληση, όπως είπε, στοχεύει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις, ενισχύοντας τις υποδομές των ΟΤΑ.
Απαντώντας ο κ. Σβερώνης ανέφερε ότι πρόκειται για τη δεύτερη πρόσκληση. Υπήρχε άλλη μια πριν λίγο καιρό στην οποία ο Δήμος υπέβαλε τεχνικά δελτία. Στη νέα πρόσκληση αφορά αποκατάστάσεις, διευκρίνισε.
Αλεξικέραυνα
Ερώτηση για το αν υπάρχουν κενά σε θέματα ασφαλείας στις αθλητικές υποδομές κατέθεσε ο Δημ. Σύμβουλος Ιωαν. Παπανικολάου, λέγοντας ότι τα γήπεδα στερούνται από αλεξικέραυνα. Μάλιστα για τον λόγο αυτό είχε επαφές στην Αθήνα με κάποιον που ειδικεύεται στα αλεξικεραυνα. Το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ευθυμίου ο οποίος αναφέρθηκε σε αίτημα του Προέδρου της Καρδιτσομαγούλας τον περασμένο Νοέμβριο για την τοποθέτηση αλεξικέραυνου. «Ξεκινήσαμε από τότε μια έρευνα. Απευθυνθήκαμε σε μια μεγάλη εταιρεία στην Αθήνα και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα με τα υλικά και το κόστος τους. Όμως δεν φτάνει ένα αλεξικέραυνο, ενώ το κόστος της μελέτης είναι μεγάλο και πρέπει να γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία για να μελετήσει τον κάθε χώρο και να δει πόσα αλεξικέραυνα πρέπει να τοποθετηθούν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ευθυμίου.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος αναφέρθηκε σε παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αγορά και τοποθέτηση απινιδωτών στα γήπεδα. «Αν υπάρχουν προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές για τα αλεξικέραυνα εννοείται θα κινηθούμε προς αυτές» είπε ο Δήμαρχος και κάλεσε τον κ. Παπανικολάου να φέρει τη Δημοτική Αρχή σε επαφή με τον ιδιώτη που ειδικεύεται στα αλεξικέραυνα.