Κάθε φορά που επίκειται ένας ανασχηματισμός, μεγάλο μέρος των κυβερνητικών στελεχών για μερικές μέρες «κατεβάζει τα μολύβια» αναμένοντας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Εν προκειμένω, αυτές τις μέρες η σεναριολογία τείνει να πάρει τη μορφή «συλλογικής ψύχωσης» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αν και αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις.
Με άλλα λόγια και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σταθμίσει και να σκεφτεί τις αποφάσεις του, οι οποίες αυτή τη φορά δεν μπορούν να παραγνωρίζουν και την εσωτερική λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου.
Το ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί υπό το κράτος της βιασύνης, πάντως, δεν αποτρέπει αυτές τις μέρες υπουργούς και βουλευτές να τηλεφωνούν μανιωδώς σε δημοσιογράφους και λοιπούς παράγοντες αναζητώντας μια καλή πληροφορία, ένα «σιγουράκι», είτε ως προς τον χρόνο των αλλαγών είτε ως προς την κατεύθυνσή τους.
Υπάρχει ακόμα και το φαινόμενο υπουργών που ακυρώνουν προγραμματισμένες εμφανίσεις τους, λόγω της αβεβαιότητας που διακατέχει αυτούς ή και τους συνεργάτες τους. Η εικόνα αυτή, βεβαίως, έρχεται σε αντίστιξη με την εικόνα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου η συζήτηση φτάνει περισσότερο ως εξωτερικό άκουσμα. Κάποιοι, βεβαίως, αφήνουν μια «χαραμάδα» για πιο προωθημένες επιλογές του πρωθυπουργού.
Δεν είναι άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση. Αναπόδραστα θα πάει σε διορθωτικές κινήσεις, το εύρος των οποίων είναι το ζητούμενο. Οι ανασχηματισμοί Μητσοτάκη ξεκινούν ως προαναγγελία και σκέψη από κάτι πιο προωθημένο και καταλήγουν σε κάτι πιο περιορισμένο, σπανίως με δομικές αλλαγές. Μένει να φανεί, αν και αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθεί αυτή η πρακτική ή αν ο πρωθυπουργός θα θελήσει να κάνει βαθύτερες τομές, σε μια επιχείρηση κυβερνητικού restart.
Πολωμένο τοπίο
Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός είναι πάντα ένα πολιτικό χαρτί που κρατά στα χέρια του ένας πρωθυπουργός, όσο και αν δεν αλλάζει άρδην το τοπίο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Φεβρουάριος μοιάζει πυκνός σε γεγονότα για να γίνει μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με την ανάλυση αρκετών στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών. Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετές αβεβαιότητες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, φερ ειπείν, αναμένουν την επιβεβαίωση ή μη της γνησιότητας των βίντεο που αντλήθηκαν από το καταγραφικό της εταιρίας Interstar και αφορούν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Εκκρεμεί επίσης η συζήτηση περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, η οποία αναμένεται να γίνει περί τις 24 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Στον ορίζοντα υπάρχουν ακόμα η δημοσιοποίηση των πορισμάτων από ΕΜΠ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η δεύτερη επέτειος από την τραγωδία των Τεμπών, αλλά η πρόταση μομφής που έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ, όσο και αν προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του.
Υπάρχουν, βεβαίως, και θιασώτες του σεναρίου ενός άμεσου ανασχηματισμού-εντός Φεβρουαρίου- που λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να αναλάβει μια άμεση πρωτοβουλία αλλαγής ατζέντας και «απεγκλωβισμού» της κυβέρνησης από μια πρακτικά μονοθεματική συζήτηση. Όσοι διαφωνούν από την άλλη, αντιτείνουν ότι θα «καεί» ένα χαρτί σε μια περίοδο πόλωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, δεν θέλει να δείξει ότι «σύρεται» σε έναν ανασχηματισμό υπό το βάρος των γεγονότων των Τεμπών. Η κυβέρνηση, άλλωστε, πολιτικά έχει ισορροπήσει τις τελευταίες μέρες, μετακυλίοντας το «πρέσινγκ» στη μεριά του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε μάλλον καθυστερημένα πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής για μια εισαγγελική διάταξη που ήταν γνωστή στη Βουλή επί μήνες. Είναι σαφές ότι στη συζήτηση τη μεθεπόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα επιφυλάξει πολύ υψηλούς τόνους για το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, στις 26 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Πηγή: protothema