Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον του μοναδικού εθνικού προϊόντος, της φέτας, η οποία απειλείται από τη νοθεία και κατ’ επέκταση –λόγω δυσφήμισης– από την κυρίαρχη θέση που έχει στην αγορά.
Το λευκό τυρί έχει κατακλύσει την εγχώρια και την ξένη αγορά, νόμιμα ή παράνομα. Εμφανίζεται στο καταναλωτικό κοινό συνήθως ως φέτα και ας μη βγαίνουν οι αριθμοί και τα νούμερα. Την ίδια ώρα, η πολιτεία αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προστατέψει την ελληνικότητα της φέτας ούτε να χρηματοδοτήσει τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ), προκειμένου να το κάνει από μόνη της.
Εξάλλου, προβληματισμός και ανησυχία κυριάρχησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΟΦ, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της περιφέρειας στη Λάρισα, όπου κοινή πεποίθηση όλων, κτηνοτρόφων, τυροκόμων και βιομηχάνων που τη συγκροτούν, ήταν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΟΦ, κτηνοτρόφου Μιχάλη Τζιότζιου: «Δεν φτάνει που η πολιτεία δεν ακούει τα τελευταία χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου που χτυπάμε για το μέλλον της φέτας, αρνείται να μας διαθέσει και τα χρήματα που καταβάλλουμε ως εισφορές στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τα οποία θα προχωρούσαμε ως Διεπαγγγελματική σε κάποιες ενέργειες που δεν υλοποιεί η κυβέρνηση για να προστατεύσουμε τόσο το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα, και την εθνική οικονομία από τη ζημιά που υφίσταται στις εξαγωγές, όσο και το καταναλωτικό κοινό που πληρώνει φέτα, αλλά καταναλώνει λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μόνο ένας ελεγκτής σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, τη στιγμή που δεν υπάρχει ισοζύγιο γάλακτος και ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει».
Διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας
Σύμφωνα με τον κ. Τζιότζιο, «είχαμε σκεφτεί να προσφύγουμε στα δικαστήρια εναντίον του κράτους για διαφυγόντα κέρδη, αλλά είναι μία ψυχοφθόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση το μέγεθος του προβλήματος και να δράσει άμεσα. Από την κριτική μας δεν ξεφεύγουν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κανένα δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα, κανένα δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Προφανώς, θέλουν η τυροκομία να έχει την τύχη της κλωστοϋφαντουργίας».
Και συμπληρώνει: «Όποιες ενέργειες έχουν γίνει στο παρελθόν για την προστασία της φέτας είναι κυρίως από εμάς τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους. Εμείς είχαμε προσφύγει το 2004 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να προστατεύσουμε την ονομασία της. Εμείς είχαμε ταξιδέψει το 2008 στην Ιταλία για να δούμε πώς λειτουργεί το Pecorino Romano και βάσει αυτού να κινηθούμε και εμείς στη χώρα μας. Σε λίγο καιρό, ακόμη και η Τουρκία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τυρί με την ονομασία φέτα. Ποιος θα σταματήσει, επιτέλους, όλη αυτή την ασυλία;» καταλήγει ο κτηνοτρόφος από την Αετομηλίτσα.
Πηγή: ypaithros