Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση για την ανεύρεση συμπτωμάτων που μπορεί να δηλώνουν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως της πλατφόρμας του ΤikTok μέσα από την οποία γίνονται τα περιβόητα “challenges”, οι «προκλήσεις» που έχουν οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο παιδιών.
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Καρδιτσιώτης επίκουρος καθηγητής Πέτρος Γαλάνης σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στον «Ν.Α.». Ειδικά στάθηκε στο ρόλο των γονέων ο οποίος είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση ορθής ψηφιακής παιδείας, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τον σωστό τρόπο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Τα παιδιά μετά την ηλικία των 12 ετών αναπόφευκτα χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους. Επομένως, θα πρέπει πλέον μετά από αυτή την ηλικία να γνωρίζουν τις κακοτοπιές του διαδικτύου για να τις αποφεύγουν» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα τεχνολογικό μέσο χαράς και επικοινωνίας που θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους όπως για παράδειγμα τις σχέ- σεις τους με τα άλλα παιδιά, τον ύπνο τους, τις επιδόσεις στο σχολείο, την ψυχική τους υγεία κ.ά».
Κ.Π.