Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αρχιστράτηγου της Ελληνικής επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα (22/4) το απόγευμα σε πανηγυρική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου.
Ο ήρωας οπλαρχηγός του 1821 «επέστρεψε» στην Ι. Μονή Μαυρομματίου με την προτομή που φιλοτεχνήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και με τη συνδρομή φορέων και πολιτών.
Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βασίλης Παπασαϊκας, είναι χάλκινη διαστάσεων 43×34 ενώ το ύψος της μαζί με τη βάση φτάνει τα 2,20 μέτρα και δένει απόλυτα με τη Μονή. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τους απόγονους του ήρωα κα. Ελένη Καραϊσκάκη – Κάτρη και Γεώργιο Καραϊσκάκη – Λεωνίδα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Μύριαμ Μοναχή, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλης Τσαντήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, οι Βουλευτές Γιώργος Κωτσός και Τέλης Σπάνιας και εκπρόσωποι κομμάτων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Νάκος, Υποστράτηγος εα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσαν το τραγούδι για τον Καραϊσκάκη από ζωντανή ορχήστρα και οι παραδοσιακοί χοροί. Η ΕΑΧ απένειμε αναμνηστικά σε δωρητές που συνέβαλαν για την φιλοτέχνηση της προτομής.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσαντήλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ιερό χρέος και καθήκον, οδήγησε το Δ.Σ. της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας που 40 χρόνια αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας, να πάρουμε την πρωτοβουλία να φιλοτεχνηθεί και τοποθετηθεί εδώ στο Ιστορικό Μοναστήρι η προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του ενδοξότερου Καπετάνιου της επανάστασης 1821 , γιατί πιστεύουμε ότι η Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κιβωτός Ορθοδοξίας και Λίκνο Πατριωτισμού, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει την Αίγλη που αξίζει Πανελλήνια, ως σημείο αναφοράς των Αγράφων, του Μαυροματίου του Δήμου Μουζακίου, του νομού Καρδίτσας και πόλο επισκεψιμότητας αντίστοιχη με της Παναγίας Προυσσού Ευρυτανίας». Παράλληλα πρόσθεσε: «Συμπληρώνονται σήμερα 500 χρόνια από την Συνθήκη ΤΑΜΑΣΙΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ 1525 – 2025.
Πεντακόσια χρόνια που ο ιστορικός χώρος το Αρματολίκι και Επαρχία Αγράφων, αποτέλεσαν κάστρο : Ελευθερίας, Ορθοδοξίας, Πολιτισμού και Ελληνισμού. Ζητάμε από την Πολιτεία, να χαρακτηριστούν τα Αγραφα ως Χώρος Ιδιαίτερης Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
O κ. Νάκος στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ αλλων:
«Ο Καραισκάκης δεν μεγάλωσε σε ανάκτορα. Μεγάλωσε στην σκληρότητα της φύσης και στη σιωπή των μοναχών. Το βλέμμα του διαμόρφωσε το αγνάντι του Μοναστηριού, οι πρώτοι του ήχοι ήταν τα τροπάρια και η πρώτη του πίστη ήταν ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος. Εκείνος τον ενέπνευσε να πάρει το ξίφος, όχι πια μόνο του πνεύματος, αλλά της λευτεριάς.
Υπάρχουν τόποι που δεν πατάς απλώς στο χώμα αλλά πατάς στην ιστορία, στην πίστη, στο βαθύτερο κομμάτι της ψυχής του Ελληνικού λαού. Σε ένα τέτοιον τόπο βρισκόμαστε σήμερα. Η φλόγα αυτού του Μοναστηριού δεν φώτισε μόνο τις ψυχές των πιστών. Έγινε ο φάρος που ανέδειξε έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες του έθνους. Εδώ σε αυτόν τον ιερό τόπο, έκανε τα πρώτα του βήματα το παιδί που έμελε να γίνει θρύλος, ο Αρχιστράτηγος της Ρούμελης.
Η προτομή του, λοιπόν, που αποκαλύπτουμε σήμερα, δεν είναι απλώς ένα μνημείο. Είναι ένας ζωντανός σύνδεσμος με το παρελθόν, ένας φάρος για τις επόμενες γενιές. Είναι υπενθύμιση ότι το χρέος μας δεν είναι μόνο να τιμούμε, αλλά και να εμπνεόμαστε, να συνεχίζουμε με αίσθημα ευθύνης και εθνικής αυτογνωσίας.
Ας σταθούμε αντάξιοι της μνήμης του. Ας κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή, με έργα, με αξίες και με αλήθεια».
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών