Πέρασε στην ιστορία το Καραγκούνικο Πανηγύρι της “ΨΗΦΙΔΑΣ” Προαστίου και του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στις 25 Ιουνίου και στα πλαίσια των 57ων Καραϊσκακείων το Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού «Η ΨΗΦΙΔΑ» Προαστίου και ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου παρουσίασαν το τελετουργικό του παλιού Καραγκούνικου “παγκυριού”.

Την παράσταση άνοιξε η εκφωνήτρια Κουτσώνη Ελεονώρα, η οποία με γλαφυρό ύφος μετέφερε τους θεατές σε μια άλλη εποχή, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1950, τότε που το τρανό κεφαλοχώρι, η παλιά Παραπράστανη, είχε πανήγυριν.

Πανηγυριώτες από τα διπλανά χωριά, όπως το γειτονικό Μακρυχώρι, συρρέουν με τα πόδια την παραμονή της εορτής του Αγίου Αθανασίου. Η δεύτερη σκηνή διαδέχεται την πρώτη και τώρα οι θεατές μεταφέρονται ανήμερα της εορτής του Αγίου: η πεθερά καλοντύνει τη νύφη της και δύο μάνες χτενίζουν τα παιδιά τους.

Οι γυναίκες, αφού τελετουργικά ξεσκουμπώσουν τα μανίκια τους σε ένδειξη άκρατου σεβασμού, ασπάζονται την εικόνα του Αγίου Αθανασίου, που είχε τοποθετηθεί στη σκηνή και φιλούν το χέρι του ιερέα. Με τη βοήθεια της εκφωνήτριας οι θεατές μεταφέρονται τώρα στο σπίτι της αρραβωνιασμένης.

Σύμφωνα με το παλιό έθιμο των Καραγκούνηδων, ο πεθερός της μέλλουσας νύφης επισκέπτεται το πατρικό της με τη συνοδεία συγγενών και ορχήστρας. Εκεί τους φιλεύουν επίσημο φαγητό –αρνί με λάχανα- κι έπειτα στήνουν χορό στη ρούγα του σπιτιού. Πρώτος χορεύει ο αρραβωνιασμένος και στη συνέχεια κάποιο συγγενικό πρόσωπο βάζει τη μέλλουσα νύφη να σύρει το χορό.

Τότε ο πεθερός της ρίχνει το σακάκι του να χορέψει πάνω η αρραβωνιαστικιά, ενώ μια γυναίκα του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου αρπάζει το μαντήλι από τα χέρια των μελλόνυμφων, ώστε να πιαστούν χέρι–χέρι για πρώτη φορά. Κατόπιν, όλοι μαζί βγαίνουν νοερά στην πλατεία του χωριού, στο μεγάλο χοροστάσι, όπου χορεύουν παράλληλα οκτώ διαφορετικοί κύκλοι. Ξαφνικά, η σκηνή των Καραϊσκακείων γεμίζει με χορευτές που φέρουν προσεγμένα καραγκούνικα ενδύματα, μια πανδαισία χρωμάτων από τα περίτεχνα κεντήματα των φορεσιών τους.

Ακολούθως, δύο πεθερές με τις μέλλουσες νύφες τους αγκαζέ περιδιαβαίνουν τη σκηνή και ασπάζονται τα χέρια μεγαλύτερων γυναικών, οι οποίες με τη σειρά τους τις κερνάν χρήματα. Είναι το σημείο που όλοι οι άνδρες χορεύουν στη μέση της σκηνής, ενώ οι γυναίκες στέκονται όρθιες με τα χέρια σταυρωμένα και παρακολουθούν το χορό. Τέλος, οι άνδρες εξέρχονται της σκηνής χορεύοντας, ενώ οι γυναίκες ακολουθούν με σοβαρό και αργό βήμα, καθώς οι θεατές τούς χαρίζουν το θερμότατό τους χειροκρότημα.

Αυτή ήταν μια ξεχωριστή παράσταση που στόχο είχε να αναδείξει πολύπλευρα τον τοπικό Καραγκούνικο Πολιτισμό, να γεμίσει με γνώριμες νοσταλγικές εικόνες τους παλιότερους, αλλά και να αποτελέσει βίωμα για τους νεότερους.

Πρωτύτερα, κατά την απονομή των αναμνηστικών, το Δ.Σ της “ΨΗΦΙΔΑΣ” θεώρησε πρέπον να την αφιερώσει στις δύο μεγαλύτερες κυρίες και χορεύτριες του Σωματείου, την κα. Βαϊοπούλου Αλεξάνδρα και την κα. Μπακρατσά Χρυσούλα, οι οποίες φέρουσες την τοπική καραγκούνικη ενδυμασία της ηλικιωμένης, συγκινημένες παρέλαβαν τα αναμνηστικά.

Το Σωματείο «Η ΨΗΦΙΔΑ» Προαστίου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας για την αγαστή συνεργασία, στους μουσικούς των Καραϊσκακείων, στον ιερέα Πατέρα Θωμά Τσουκαλά, στην κα. Όλγα Καλύβα – εντόπια ποιήτρια – για την επιμέλεια των κειμένων, στην παρουσιάστρια του δρώμενου Ελεονώρα Κουτσώνη, στη διοίκηση και στους χορευτές του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου καθώς και σε όλους τους χορευτές και εθελοντές του Σωματείου μας.

Τη μουσικοχορευτική και ενδυματολογική επιμέλεια είχε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Η ΨΗΦΙΔΑ» και χοροδιδάσκαλος των δύο παραπάνω συλλόγων, ο κ. Νίκος Φίλος.