Το βαμβάκι έχει μέλλον παρά τη ν κρίση τιμών την τελευταία διετία

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

ΔΗΜ. ΜΠΙΛΑΛΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ:

Αισιόδοξος ότι το βαμβάκι θα παραμείνει στην Ελλάδα εμφανίζεται ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπιλάλης, τονίζοντας ότι είναι το ένα από τα δύο βιομηχανικά φυτά που μας απέμειναν στη χώρα (το άλλο είναι η βιομηχανική ντομάτα) καθώς χάσαμε τα τεύτλα και τον καπνό.

Μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ανέφερε πως η τρέχουσα τιμή του είναι συγκυριακή και έχει διαμορφωθεί λόγω των απανωτών κρίσεων με τον covid και τους πολέμους, όπως συγκυριακή μπορεί αν είναι και η μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, λόγω της χαμηλής του τιμής την τελευταία διετία. Δεν απέκλεισε μάλιστα να δούμε ακόμη και φέτος μια εκτίναξη από τα κάτω από 70 σεντς τη λίμπρα που βρίσκεται τώρα στα 90 σεντς…

Το λυπηρό με το βαμβάκι είναι το γεγονός πως εξαιτίας της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων την τελευταία διετία χάσαμε πόρους της τάξης των 30 έως 40 εκατομμυρίων ευρώ από το φάκελο των 180 εκατομμυρίων ευρώ της συνδεδεμένης ενίσχυσης γιατί δεν καλύψαμε τα 2,5 εκατομμύρια στρέμματα. Το θέμα αυτό χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σημείωσε ο καθηγητής της Γεωπονικής, ώστε αφενός να μην επιστρέφονται αυτά τα χρήματα, αφετέρου να αυξηθεί η ενίσχυση από τα σημερινά 73,5 ευρώ ανά στρέμμα στα 80 ή και τα 90 ευρώ με όπλο ότι η τιμή αυτή καθορίστηκε προ 10ετίας όταν ήταν άλλα τα επίπεδα του πληθωρισμού και τα καλλιεργητικά κόστη.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ισπανία λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος 130 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης ο καθηγητής της Γεωπονικής ανέφερε ότι η νέα ΚΑΠ είναι πιθανό να έχει μείωση του συνολικού προϋπολογισμού άνω του 20% που τώρα διαρρέει για να αρχίσουν να προσαρμόζονται οι χώρες –μέλη στα δεδομένα που έρχονται μετά το 2027, ενώ δεν έχει «κλειδώσει» το ότι θα παραμείνει αυτόνομο το Γεωργικό Ταμείο καθώς υπήρξε η θετική γνωμοδότηση του ευρωκοινοβουλίου αφενός, αλλά αφετέρου η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί εις βάρος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φοντερλάϊνεν. Μάλιστα η Ευρωπαία πρόεδρος ελέγχεται και για την πολυπλοκότητα αυτής της ΚΑΠ που ίσως και να εξέθρεψε σκάνδαλα στις ενισχύσεις (τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ) που αντί να φτάνουν στους παραγωγούς τα ελάμβαναν οι ενδιάμεσοι.

Τέλος ο κ. Μπιλάλης τόνισε πως η Θεσσαλία παραμένει χαρακτηρισμένη ως «μαύρη» περιφέρεια από πλευράς υδάτων και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες περικοπών επιδοτήσεων στο μέλλον για τις αρδευόμενες καλλιέργειές της όπως είναι το βαμβάκι. Υπάρχει η δυνατότητα ωστόσο με επαρκή τεκμηρίωση να αποχαρακτηριστεί και να μη χαθούν κονδύλια πχ από τον Πυλώνα ΙΙ για τα σχέδια ανάπτυξης της Γεωργίας στο μέλλον από τους Θεσσαλούς αγρότες,

Αρκεί να υπάρχει τεκμηρίωση και να αποχαρακτηριστούν τα τμήματα εκείνα της περιφέρειας που εμφανίζουν επάρκεια νερού όπως αυτά στη Δυτική Θεσσαλία ή εκείνα γύρω από την Κάρλα.