Γεύσεις και αρώματα του Δήμου Σοφάδων στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας (φωτό+βίντεο)

Γεύσεις και αρώματα του Δήμου Σοφάδων… αναβλύζει το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Λουτρά Σμοκόβου.

Το φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Σοφάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Καρδίτσας και της ΑΝΚΑ, είναι αφιερωμένο στη μοναστηριακή διατροφή και τη νηστεία και στόχο έχει να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής αλλά και τα Λουτρά Σμοκόβου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ λειτουργεί εκθεσιακή αγορά όπου παρουσιάζονται τοπικά προϊόντα όπως λουκάνικα, μέλι, κρασί, τσίπουρο, όσπρια, ζυμαρικά, σάλτσες, μαρμελάδες, τυροκομικά, αρωματικά φυτά κλπ. ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος. Φέτος το φεστιβάλ εστιάζει στη μοναστηριακή διατροφή και τη νηστεία, ένα θέμα που συνδυάζει την πολιτιστική, θρησκευτική και διατροφική μας κληρονομιά ενώ θα προβληθούν γεύσεις που βασίζονται στην απλότητα, τη νοστιμιά και τη σύνδεση με τη φύση.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή και το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Αυγούστου

10.00 – 14.00 | 18.00 – 22.00 Έκθεση τοπικών Προϊόντων

11.00 Παιδικά μαγειρέματα

18.30 – 20.30 Επιστημονικές ομιλίες

-Μαρία Βησαροπούλου, διαιτολόγος -διατροφολόγος, ‘Η παραδοσιακή Καραγκούνικη διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία μας”.

-Δημήτρης Μιχαηλίδης, γεωπόνος, ‘Ο πλούτος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα-Καινοτόμα προϊόντα από αυτά”.

-Θανος Καραθάνος, χημικός-οινολόγος, ‘Προοπτικές για την αμπελουργική ζώνη των πλαγιών των Αγράφων και της Π.Ε. Καρδίτσας”.

21.00 Ρεμπέτικη Βραδιά με τους Ρεμπέτες των Σοφάδων Ναπολέων Μουλιάκο, Σπύρο Βαιόπουλο και την κομπανία τους.

Κυριακή 3 Αυγούστου

10.00 – 14.00 Έκθεση τοπικών προϊόντων

Διαγωνισμός Παραδοσιακού πιάτου