Στο καθορισμό δύο οριοθετημένων ζωνών στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας Μέλισσας ορίζει η Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fimbriata f. sp. platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.
Στην κάθε μία από τις οριοθετημένες ζώνες χωρίζει δύο επί μέρους ζώνες ως εξής:
α) Εστιακή ζώνη ακτίνας εκατό (100) μέτρων γύρω από το σημείο στο οποίο διαπιστώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός, εντός της οποίας απαγορεύεται χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες (διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες ή ακόμα και όργωμα αγρών). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεσθούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ακολουθηθεί σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν ενώ στη συνέχεια πρέπει να γίνει απολύμανση με μυκητοκτόνο σκεύασμα.
β) Ζώνη ασφαλείας ακτίνας ενός (1) χιλιομέτρου γύρω από την εστιακή ζώνη, εντός της οποίας θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου απαγορεύεται από τις ζώνες προς άλλες περιοχές.