Τη μετακίνηση του διοικητή του ΑΤ Πόρου αποφάσισε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά την έξαρση των κρουσμάτων στο νησί, καθώς θεωρήθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα οι έλεγχοι που γίνονταν, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν ήταν επαρκείς. Καταγγελίες μάλιστα έκανε ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης. «Δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων από κανέναν άλλο, πλην του δήμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ειδικότερα, η διαδικασία απομάκρυνσης του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για μειωμένους ελέγχους για τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ σημειώνεται ότι τα κρούσματα στον Πόρο έχουν ανέλθει στα 30.

Με εντολή του Αρχηγείου της Αστυνομίας μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα για το συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ο διοικητής του Α.Τ. Πόρου έχει υποβάλει ένσταση κατά της μετακίνησής του.

«Εντυπωσιακή» χαρακτηρίζει την «απουσία της Αστυνομίας» ο δήμαρχος Πόρου

«Κάναμε πολλά τεστ, αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά για το νησί μας και μια άλλη διαφορά σε σχέση με άλλα μέρη είναι ότι εδώ δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων, εκτός από το δήμο. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει την Αστυνομία, δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα» ανέφερε ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, μιλώντας στον Θέμα 104,6.

Παρά την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών όλους αυτούς τους μήνες, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως «την ίδια στιγμή υπήρχε μαι απολύτως δυσανάλογη στάση του πως η Πολιτεία μέσω της αρμόδιας Αρχής που είναι μόνο η Αστυνομία προσπαθούσε να περιφρουρήσει αυτά τα μέτρα. Δεν προσπαθούσε καθόλου, δηλαδή ήταν εντυπωσιακό το πόσο πολύ ήταν απούσα η κάθε διαδικασία ελέγχου».

«Επί δύο μήνες προσπαθούσα να πείσω της Αστυνομία να κάνει αυτή τη δουλειά»
 κατήγγειλε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έκρουε τον κώδωνα της έλλειψης ελέγχου προς την μεριά των αρμόδιων Αρχών.

Ερημώνει ο Πόρος

Ζοφερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Πόρο μετά την επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων λόγω των δεκάδων κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν στο νησί. «Εχουμε αποχωρήσεις επισκεπτών και ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει του δεκαπενταύγουστου», είπε στον ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πόρου, Δημήτρης Συξέρης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα τηρούνται και αυτή είναι και η σύσταση του εμπορικού συλλόγου προς τα μέλη του. Σήμερα, πάντως, αναμένονται τα αποτελέσματα των περίπου 130 τεστ που έγιναν από τον ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της ιχνηλάτισης των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

poros_koronoios

Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα  στον Πόρο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας τη στήριξη των επιχειρήσεων.

poros_erimia

Στην επιστολή εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί «θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα θέσουν τίτλους τέλους στην φετινή τουριστική δραστηριότητα». Σημειώνουν ότι η επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργαζομένων για όσο χρόνο κρατάει το τοπικό lockdown δεν αρκεί, ότι «απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε για το σύνολο των επιχειρήσεων του Πόρου, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εκτός των αυτονόητων φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη ισχύουν για την τουριστική διαμονή με επίκεντρο την μείωση των ενοικίων για όλες τις επιχειρήσεις, την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, την παροχή νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρηματίες και εργαζομένους και την αναστολή σφράγισης των επιταγών. Αντίστοιχα, για να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί γι’ αυτές ειδικός σχεδιασμός στην νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται περί το τέλος Αυγούστου με ενισχύσεις που θα μπορέσουν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις ολικές απώλειες και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Πηγή : protothema