Μακρόν σε Μητσοτάκη στη Ρωμαϊκή Αγορά - Η Γαλλία θα είναι εδώ αν η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία

Στην Αθήνα ο Μακρόν - Ελληνογαλλικός στρατηγικός άξονας ισχύος «κλειδώνει» την Ανατολική Μεσόγειο

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Γαλλίας στην Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία την απειλήσει, έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Ρωμαϊκή Αγορά, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης.

Στην ερώτηση «τι θα κάνει η Γαλλία αν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα», ο Μακρόν απάντησε με σαφήνεια: «Θα είμαστε εδώ».

Εμανουέλ Μακρόν Αθήνα

Υπενθύμισε τη γαλλική παρουσία το δύσκολο καλοκαίρι με την επακούμβηση με το Όρουτς Ρέις το 2020 και σήμερα στην Κύπρο και προσέθεσε με νόημα: «Αυτός είναι ο ορισμός της φιλίας».

Επανέλαβε ακόμια πιο ξεκάθαρα καταχειροκροτούμενος:

«Αν η κυριαρχία απειληθεί, θα είμαστε εδώ».

«Αν η κυριαρχία σας απειλείται, κάντε ό,τι χρειάζεται, θα είμαστε εδώ για εσάς Θα είμαστε εδώ! Αν δείτε τι κάναμε το 2021 και τι κάναμε στην Κύπρο. Για εμάς αυτό είναι ο ορισμός της φιλίας και της συμμαχίας. «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία». Αυτό είναι. Αν η κυριαρχία σας απειλείται, κάντε ό,τι χρειάζεται. Θα είμαστε εδώ για εσάς», διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος

Εμανουέλ Μακρόν Αθήνα

Σκιαγραφώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, ανάδειξε «αυτή η στιγμή μπορεί να είναι η στιγμή της Ευρώπης».

Εμανουέλ Μακρόν Κυριάκος Μητσοτάκης

Προέταξε ως πρωταρχική προτεραιότητά για την ΕΕ, να γίνει γεωπολιτική δύναμη. Αυτό είναι το διακύβευμα, τόνισε.

Εμανουέλ Μακρόν Νίκος Δένδιας

Το ζήτημα είναι η ΕΕ να γίνει μια παγκόσμια δύναμη, υπογράμμισε ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με στόχο την ανανέωση της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

[386523] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ EMMANUEL MACRON ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα “Καθημερινή” με θέμα “Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο”, στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Eurokinissi

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η ΕΕ έχει θεσπίσει υπερβολικούς κανόνες σε ορισμένους τομείς και υπογράμμισε την ανάγκη για πιο έξυπνη νομοθεσία και κανόνες.

Εμανουέλ Μακρόν Γιώργος Γεραπετρίτης

Έθεσε, επίσης, ως μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, την Κίνα και υπερθεμάτισε υπέρ της επιβολής κανόνων υπέρ των Ευρωπαίων παραγωγών. Κληθείς να απαντήσει αν η ευρωπαϊκή προτίμηση είναι λύση, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε καταφατικά. «Χρειαζόμαστε θεμιτό ανταγωνισμό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

[386523] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ EMMANUEL MACRON ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα “Καθημερινή” με θέμα “Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο”, στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Eurokinissi

Αναφερόμενος στην προστατευτική εμπορική πολιτική της Κίνας και των ΗΠΑ του Τραμπ, είπε πως η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, χωρίς να προστατεύει την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αν η Ευρώπη συνεχίσει να συμπεριφέρεται αφελώς, χωρίς να προστατεύει τους Ευρωπαίους παραγωγούς της, είναι χαμένη, υπογράμμισε.

1777048120255-54323261-macron-1.jpg

Υπό αυτό το πρίσμα, υπεραμύνθηκε της στρατητικής αυτονομίας και ασφάλειας της Ευρώπης.

«Πρέπει να ξεχάσουμε λίγο τα εθνικά συμφέροντα για να πάμε μπροστά»

«Χρειαζόμαστε λιγότερους κανόνες. Πρέπει να ξεχάσουμε λίγο τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών για να πάμε μπροστά. Η Αμυνα και η Ασφάλεια είναι εξαιρετικό παράδειγμα. Πώς θα εξασφαλίσουμε στρατηγική αυτονομία; Αυτό προϋποθέτει να παράγουμε ευρωπαϊκά και αγοράζουμε ευρωπαϊκά. Ας συμπεριφερθούμε ως Ευρωπαίοι» επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Πιστεύω στον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ»

«Οικοδομούμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερθείς στη Ρωσία, είπε πως υποφέρει και προέτρεψε να μην «πιστεύουμε τις ψευτοειδήσεις».

Συμπυκνώνοντας το μήνυμά του, είπε: Το σύνθημα είναι μείωση των εξαρτήσεων από Κίνα και ΗΠΑ.

[386523] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ EMMANUEL MACRON ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα “Καθημερινή” με θέμα “Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο”, στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Eurokinissi

Μακρόν: Ο ΚΙΜΩΝ μάς κάνει υπερήφανους

Αύριο θα επισκεφτούμε τη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ στον Πειραιά, η οποία μας κάνει πολύ υπερήφανους, σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Επισήμανε πως ένα μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των φρεγατών Belharra θα γίνεται στην Ελλάδα και ανέδειξε πως σιγά – σιγά η παραγωγή αυτή πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή.

Προέταξε ως στόχο τη δημιουργία παραγωγής στην Ευρώπη.

Μητσοτάκης: «Τα επόμενα χρόνια θα είναι υπαρξιακής σημασίας για την ΕΕ»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν ότι είναι η «ώρα της Ευρώπης», λέγοντας ότι «τα επόμενα χρόνια θα δείξουν αν θα τα καταφέρουμε».

«Ίσως να είναι η ώρα της Ευρώπης σε εποχή παγκόσμιας αταξίας. Πρέπει να πείσουμε άλλους εταίρους στην Ε.Ε. ότι πρέπει να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκά χρήματα για να πετύχουμε τους στόχους μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι προκλήσεις αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για την Ευρώπη. Η εξέλιξη δεν είναι ποτέ γραμμική. Πρέπει να δώσουμε ουσία στη στρατηγική αυτονομία. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι προπύργια αυτής της προσπάθειας είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών.

Επίσης είπε ότι πρέπει να πείσουμε άλλους εταίρους στην ΕΕ ότι πρέπει να κινητοποιήσουμε και ευρωπαϊκά χρήματα για να πετύχουμε τους στόχους μας.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι υπαρξιακής σημασίας για την ΕΕ» υπογράμμισε.

Μίλησε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις, την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι το σημείο καμπής είναι ευκαιρία για να δείξουμε τον ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της ΕΕ με τις ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της χρήσης έξυπνων εργαλείων. Πρώτον, ανέφερε την προστασία των παιδιών και των εφήβων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεύτερον, η προστασία του δημόσιου χώρου.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, είπε πως μια αγορά που λειτουργεί θα προάγει την ευημερία, μειώνοντας τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους πρόνοιας. Έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Στην Κύπρο αναλάβαμε τις ευθύνες μας ως Ευρωπαίοι»

Τη σημασία ανταπόκρισης της Ευρώπης σε ένα αίτημα κράτους-μέλους, της Κύπρου, η οποία δέχθηκε επίθεση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την αποστολή δυνάμεων στη Μεγαλόνησο για την προστασία της.

«Κινηθήκαμε σε επιχειρησιακό επίπεδο βάσει του άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ» παρατήρησε και προσέθεσε: «Αναλάβαμε τις ευθύνες μας ως Ευρωπαίοι».

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στο ΝΑΤΟ»

Με την ευκαιρία αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να πάρει το άρθρο αυτό πιο σοβαρά. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στο ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Ίσως η μόνη λύση είναι να επενδύσουμε σε πυρηνική ενέργεια, όπως έκανε και η Γαλλία με δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες

Υπέρ της επένδυσης στην πυρηνική ενέργεια από την Ευρώπη, τάχθηκε ο πρωθυπουργός.

«Αν δούμε την Ευρώπη και τη δυνατότητα της Ευρώπης να παράγει φτηνή πυρηνική ενέργεια θα έλεγα ναι σε συνδυασμό με τις πράσινες μορφές ενέργειας. Ίσως η μόνη λύση είναι να επενδύσουμε σε πυρηνική ενέργεια, όπως έκανε και η Γαλλία με δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες. Πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Λευκός Οίκος σήμερα δεν αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων στις ΗΠΑ»

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι σήμερα ο Λευκός Οίκος δεν αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Βάζουν τώρα πολύ περισσότερο μπροστά τα εθνικά τους συμφέροντα. Παρ- όλα αυτά οι διατλαντικές σχέσεις επιβιώνουν, παραμένουν ισχυρές. Η Ευρώπη επωφελήθηκε και αυτή από την παγκόσμια τάξη αλλά η απειλή από την Κίνα συνίσταται στο ότι μπορεί ξαφνικά να ενισχύσει τον έναν ή τον άλλο τομέα. Υπάρχουν δυνατότητες αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ» σημείωσε.

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όταν προκύπτει κρίση, η ΕΕ έχει τον τρόπο να λαμβάνει αποφάσεις.

Στο παρακάτω link παρακολουθήσετε τη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» με θέμα «Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο»:

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο πριν από τις 19:00, το αεροπλάνο που μετέφερει τον πρόεδρο της Γαλλίας από την Κύπρο.

[386521] ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ EMMANUEL MACRON ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Άφιξη του Προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026. Ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)Eurokinissi

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. Η σύζυγός του Μακρόν έφτασε νωρίτερα στην Αθήνα από το Παρίσι με διαφορετική πτήση και μετέβη πεζή από το ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος όπου διαμένει, στη Ρωμαϊκή Αγορά.