Δεν αποτελεί μυστικό ότι το άμεσο μέτρο γα την αναχαίτιση της έξαρσης της επιδημίας κορονοϊού, είναι η επιβολή δυναμικών απαγορευτικών μέτρων, όπως συνέβη σε αρκετούς δήμους στη χώρα, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Πόρου. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβληθεί και σε δήμους της Αττικής, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ανέφερε τη Δευτέρα και ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.
Όπως σημείωσε, τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. “Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής”.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος φαίνεται να συγκεντρώνει πολλά από τα πιο πρόσφατα νέα κρούσματα. Πλέον με την ολοκλήρωση της επιστροφής των αδειούχων αλλά και την έναρξη των σχολείων απαιτείται εγρήγορση.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στη διαδικασία των ελέγχων και σημείωσε ότι υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
“Η Επιστήμη τρέχει. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από την Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει ποιος είναι ο αλγόριθμος με τον οποίον εξετάζουμε τους συμπολίτες μας. Κάποιοι, θυμάστε, τότε μας κατηγόρησαν και είπαν ότι «δεν κάνετε οριζόντια τεστ σε όλους», κάποια rapid test που είχαν βγει τότε. Δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος και ελέγξαμε τη νόσο. Αντιθέτως, άλλες χώρες που βιάστηκαν και χρησιμοποίησαν τεστ αμφιβόλου ποιότητας και αμφιβόλου επιτυχίας, δημιούργησαν τεράστια θέματα στους πληθυσμούς τους” ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Πηγή : news247