Οι Κινέζοι δείχνουν εδώ και χρό- νια τον δρόμο στα μεγάλα τεχνικά έργα.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το φράγμα Dashixia, στο Aksu του Σιντζιάνγκ, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο υδροηλεκτρικό φράγμα από χαλίκι με τσιμεντένια επιφάνεια στον κόσμο.
Το μεγαθήριο αυτό φτάνει σε ύψος τα 247 μέτρα, ενώ ο σταθμός παραγωγής ενέργειας διαθέτει συνολική χω- ρητικότητα 750 μεγαβάτ, μοιρασμένη σε τρεις μονάδες.
Πέρα από την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας, το έργο έχει ζωτική σημασία για ολόκληρη την περιοχή, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην άρδευση, την ύδρευση και την αντιπλημμυρική πρoστασία, λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένα τεράστιο έργο πολλαπλού σκοπού.
Ο κόσμος προχωρά σε κατασκευές υποδομής τεράστιας κλίμακας για την ασφάλεια και την ανάπτυξη και εμείς εδώ ακόμη περιμένουμε να γίνουν πράξεις τα πολυπόθητα έργα. Μετά από δύο καταστροφικές πλημμύρες εξακολουθούμε να περιμένουμε. Περιμένουμε να προχωρήσουν τα τρία πολυαναμενόμενα φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Σκοπιά, Μουζάκι και Πύλη, αλλά και να ολοκληρωθούν τα κρίσιμα έργα μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου.
K.Π.















