*Στο πλευρό τους σύσσωμη η αντιπολίτευση
* Χωριστή πρόταση από τη Δημοτική Αρχή

«Κραυγή αγωνίας» από τους σπουδαστές των Τμημάτων του ΤΕΙ στην Καρδίτσα, οι οποίοι χθες προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι σπουδαστές κάλεσαν το σώμα, να συμπαρασταθεί με ψήφισμα στα αιτήματά τους, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκε το σύνολο της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη Δημοτική Αρχή να καταθέτει ωστόσο χωριστό ψήφισμα- πρόταση, το οποίο τελικώς ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Μετά από δίωρη συζήτηση στην οποία το σύνολο των συνδυασμών της αντιπολίτευσης τάχθηκε στο πλευρό των σπουδαστών, κατατέθηκε από το σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλη Κρανιά πρόταση ψηφίσματος με το οποίο το σώμα θα στήριζε τα αιτήματα τους.

Τα αιτήματα των σπουδαστών
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους, οι σπουδαστές ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση ή κατάργηση ή διαίρεση τμημάτων, σαφή διαχωρισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων όπως αυτά υπάρχουν και είναι κατοχυρωμένα σήμερα, να μην υποβαθμιστούν οι σπουδές τους, πτυχία με αξία και εργασία με δικαιώματα καθώς και μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες και διαρκείς ανάγκες των Τμημάτων.


Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής
Από το Δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο τέθηκε δεύτερη πρόταση ψηφίσματος η οποία ανέφερε ότι το σώμα συμφωνεί με το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και ζητάει τη δημιουργία Σχολής στην Καρδίτσα, να ξεκινήσει το 2020 (δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει το νομοσχέδιο) η λειτουργία του νέου Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, να ιδρυθούν δύο νέα ινστιτούτα (Ξύλου και Επίπλου, ποιοτικού ελέγχου βάμβακος), οι σπουδαστές του ΤΕΙ Διατροφής και Διαι- τολογίας να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Παράλληλα να γίνουν όλες οι ενέργειες σε συνεργασία με το υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να στηριχθούν τα τμήματα με υποδομές και εξοπλισμό.
Οι σπουδαστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας ότι συμβαδίζει με την πολιτική του υπουργείου πως ως στόχο έχει να σπείρει απο- γοήτευση. Σε ότι αφορά τη συζήτηση, αρχικά ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το νομοσχέδιο, τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ανέφερε ότι μια σειρά επαφών που είχε και πιέσεων που άσκησε, οδήγησαν τον υπουργό στο να αποφασίσει την ίδρυση του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία. Έκανε λόγο για «θετικό ισοζύγιο», διευκρινίζοντας όμως ότι η Δημοτική Αρχή δεν στέκεται μόνον σε αυτό. Αναφέρθηκε στο αίτημα της δημιουργίας Σχολής και τα υπόλοιπα τα οποία συμπεριέλαβε στο ψήφισμα- πρόταση που τελικά κατέθεσε. Μάλιστα υπογράμμισε πως αν υλοποιηθούν, θα αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών στην πόλη κατά 40%. Στη συνέχει έλαβαν το λόγο σπουδαστές του Τμήματος της Διατροφής – Διαιτολογίας και του ΣΤΕΞ (Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου), που εξέφρασαν την αγωνία τους για το φοιτητικό και επαγγελματικό τους μέλλον. Ξεκαθάρισαν πως είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι αφή- νει εσκεμμένα πολλές ασάφειες και θολά σημεία.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Βασίλης Ελευθερίου, ως σπουδαστής του ΣΤΕΞ, λέγοντας όσοι θέλουν να σπουδάσουν το αντικείμενο του Τμήματος θα πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό, αφού επί της ουσίας καταργείται με το νομοσχέδιο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Ευαγγελία Διαμαντή ψήφισε «λευκό».


Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα