Υπάρχουν ευθύνες και στις τοπικές κοινωνίες και στους δημάρχους και στους ΤΟΕΒ για τις μεγάλες πλημμύρες στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, ανέφερε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.
« Εμείς παραλάβαμε τη διαχείριση των ποταμών», συμπλήρωσε «μετά το 2018»… Ασφαλώς λοιπόν και υπάρχουν ευθύνες και στα τοπικά συμβούλια και τους δήμους και τους ΤΟΕΒ, αλλά από το 2011, είναι νόμος του κράτους η κοινοτική οδηγία για την ανάγκη οι περιφέρειες να θωρακιστούν αντιπλημμυρικά σε όλη την Ευρώπη, καθώς είναι πλέον δεδομένη η κλιματική αλλαγή και η βιαιότητα των καιρικών φαινομένων.
Στα Καλογριανά που παραμένουν μία εβδομάδα πλημμυρισμένα, η περιφέρεια είχε υποσχεθεί για παράδειγμα ότι θα καθαρίσει τον Πάμισο, αλλά δεν το έπραξε ποτέ, μας ανέφεραν οι κάτοικοι. Ο Βλοχός με την πρώτη δυνατή βροχή εξακολουθεί να πλημμυρίζει. Στο ΕΣΠΑ το μόνο αντιπλημμυρικό έργο που εντάχθηκε είναι του ποταμού Μέγα, όπου κάτοικοι του δήμου Παλαμά επισήμαναν πως έγινε ένα έργο με θυροφράγματα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, λειτούργησε μόλις τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε λόγω αστοχίας έχουν κολλήσει οι πόρτες και δεν λειτουργούν για να παροχετεύουν τα νερά στον Πηνειό.
Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τον καθαρισμό του Καράμπαλη και του Καλέντζη που όπως αποδείχτηκε μαζί με το Γάβρα, είναι τα ποτάμια που «έπνιξαν» την Καρδίτσα, από το Ρούσσο και τη Μητρόπολη, μέχρι την είσοδο της πόλης. Το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά τη σύνταξή της δεν έχει εγκριθεί η μελέτη καθαρισμού και διεύρυνσης της κοίτης του Καράμπαλη, δείχνει και το μέγεθος της τεράστιας γραφειοκρατίας που ταλανίζει δεκαετίες αυτό τον τόπο, με αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων…
Οι ΤΟΕΒ βέβαια πήραν χρήματα από την περιφέρεια για καθαρισμούς, όπως παίρνουν κάθε χρόνο και για να φτιάχνουν πρόχειρα χωμάτινα φράγματα, καθώς η έννοια των αποστραγγιστικών και αρδευτικών έργων είναι συγκεχυμένη, λόγω έλλειψης ενός ενιαίου συντονιστικού φορέα, που ωστόσο είναι υποχρέωση της περιφέρειας να τον λειτουργήσει… Ναι υπάρχουν ευθύνες και σε απλούς πολίτες και ιδιώτες που μπάζωσαν ρέματα και σε δήμους, που το επέτρεψαν και σε τοπικές κοινότητες, που δεν πρόλαβαν να γκρεμίσουν χωμάτινα φράγματα και σε ΤΟΕΒ που δεν προχώρησαν σε καθαρισμό ποταμών και ας εισπράττουν, όταν εισπράττουν, γενναίες εισφορές από αγρότες.
Η περιφέρεια βρίσκεται με 47 μηχανήματα σε όλο τον κάμπο και τα ορεινά της Καρδίτσας πληροφόρησε προχθές το περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης. Δεν επαρκούν όμως, χρειάζεται επίταξη και μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς τα ορεινά του νομού είναι βομβαρδισμένο τοπίο, οι δρόμοι έχουν γίνει χαράδρες, τα γεφύρια γκρεμίστηκαν όλα στην Αργιθέα και πέριξ των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα και έχουμε μπροστά μας χειμώνα. Στα πλημμυρισμένα χωριά του δήμου Παλαμά, αγωνιούν για τις νέες βροχές, και καταιγίδες που έρχονται από σήμερα, τα αναχώματα είναι έτοιμα να υποχωρήσουν σε Καλέντζη, Ιταλικό και Ενιπέα και το κυριότερο στα Καλογριανά, στα Ορφανά και το Φύλλο, στο Καρποχώρι και την Πασχαλίτσα τα νερά παραμένουν μία εβδομάδα μετά στους δρόμους και ακόμη μέσα στα σπίτια, ενώ ο οικισμός «Καραϊσκάκης» στο Μουζάκι προς Μαυρομμάτι, είναι όλος στον αέρα και θα γκρεμιστούν σπίτια προς τον Πάμισο… Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες και στην πιο χαμηλή, αλλά και στην πιο υψηλή βαθμίδα της αυτοδιοίκησης, Ο Νομός Καρδίτσας μπαίνει στον πιο δύσκολο χειμώνα της σύγχρονης ιστορίας του, με εξαίρεση ίσως τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής.
Τις ποινικές ευθύνες αν υπάρχουν ας τις αναζητήσει η δικαιοσύνη, τις πολιτικές θα τις αποδώσουν αυτοί που πρέπει, στο περιφερειακό συμβούλιο, στα δημοτικά συμβούλια στα Διοικητικά συμβούλια των ΤΟΕΒ. Αυτό που προέχει κατά τη γνώμη μας είναι από εδώ και στο εξής δουλειά, εργώδη προσπάθεια για να ανακουφιστούν οι δεκάδες εγκλωβισμένοι στα ορεινά χωριά και οι εκατοντάδες στα χωριά του κάμπου.
Και κυρίως να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας και οι φιέστες και να σχεδιαστούν εξ αρχής έργα ουσίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση πρώτα των πόλεων και μετά των χωριών στον κάμπο. Η εικόνα μιας πρωτεύουσας Νομού της Καρδίτσας για παράδειγμα είναι απαράδεκτη για ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο έπεσαν δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων – και ακόμη δεν έχει αποκτήσει ένα λειτουργικό σύστημα αποχέτευσης ομβρίων…
Υπάρχουν ευθύνες λοιπόν, αλλά ακόμη κινδυνεύουν ζωές στα ορεινά και στον κάμπο, ακόμη και στην πόλη της Καρδίτσας. Υπάρχουν ευθύνες, αλλά κινδυνεύει ο τόπος μας να μετατραπεί σε πόλη μεσαίωνα με επιδημίες, πρωτόγνωρες, όπως τύφο, χολέρα και πανούκλα, αν δεν γίνει άμεσα μία έκτακτη Υπηρεσία στον ΕΟΔΥ να μετρά τα στάσιμα νερά και να τα ανιχνεύει καθημερινά, αφού η βρώμα από τα πνιγμένα ζώα, από τα ποντίκια και τα φίδια, από τους βόθρους που έχουν υπερχειλίσει στα χωριά, από τη μούχλα στα υπόγεια, είναι ο επόμενος μεγάλος εφιάλτης. Ας αφήσουμε λοιπόν τα λόγια και ας ξεκινήσουν έργα και ενέργειες τώρα, πριν είναι αργά… «Ν.Α.