Σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού έχει μπει ο Δήμος Καρδίτσας, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, την ασφάλεια και την κινητικότητα των πολιτών. Με στόχο τη μετάβαση στην εποχή των λεγόμενων Smart Cities, η δημοτική αρχή προωθεί μια σειρά έργων που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υποδομών της πόλης και η οποία πήρε το «πράσινο φως» χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ άλλων το “πακέτο” των έργων περιλαμβάνει τη δημιουργία έξυπνων στάσεων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και έξυπνων διαβάσεων πεζών και ΑμεΑ.
Οπως τόνισε στο “ΝΑ” ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Κολοβός με τις παρεμβάσεις αυτές η δημοτική αρχή εστιάζει στην οδική ασφάλεια των μαθητών και γενικότερα των πεζών και στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. “Τα έργα αυτά δεν αποτελούν απλά αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά καίριες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας” είπε ο κ. Κολοβός και πρόσθεσε “Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο ψηφιακό εργαλείο για να κάνουμε την Καρδίτσα μια πόλη πιο ασφαλή, πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη για όλους”.
Έξυπνες στάσεις ΜΜΜ
Οι έξυπνες στάσεις ΜΜΜ θα παρέχουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για τους χρόνους άφιξης των λεωφορείων στις στάσεις. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται ο ρόλος των ΜΜΜ και ενθαρρύνονται οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ αντί για τα ΙΧ τους.
Τα συστήματα έξυπνων στάσεων θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο λογισμικό διαχείρισης στόλου οχημάτων και ενημέρωσης επιβατών του ΚΤΕΛ, ώστε να λαμβάνουν τα πραγματικά δεδομένα χρόνου άφιξης των λεωφορείων στις στάσεις.
Η αποτύπωση των πληροφοριών θα γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων έξυπνων στάσεων.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 20 ηλεκτρονικών πινακίδων έξυπνων στάσεων, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες στάσεις της αστικής συγκοινωνίας και θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για τον χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου.
Ο ανάδοχος θα διασυνδέσει τις ηλεκτρονικές πινακίδες με το υφιστάμενο σύστημα τηλεματικής-πληροφόρησης επιβατών που ήδη διαθέτει το αστικό ΚΤΕΛ, έτσι ώστε οι πληροφορίες να αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές πινακίδες.
Οι ηλεκτρονικές πινακίδες ευφυών στάσεων θα λειτουργούν απρόσκοπτα σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (κρύο – ζέστη) χωρίς τον κίνδυνο υποβάθμισης των χαρακτηριστικών τους.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να τοποθετηθούν έξυπνες στάσεις στα εξής 20 σημεία:
1 ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
2 ΑΦΕΤΗΡΙΑ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
3 (ΤΡΙΚΑΛΩΝ) ΟΑΕΔ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
4 (ΤΡΙΚΑΛΩΝ) ΛΥΚΕΙΑ -ΔΕΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
5 (ΤΡΙΚΑΛΩΝ) ΛΥΚΕΙΑ – ΔΕΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
6 (ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ) ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ MEΤΑΒΑΣΗ
7 ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
8 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
9 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
10 ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΗΡ.ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
11(ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ) 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
12 (ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ) ΜΑΤΣΕΛΟΥ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
13 ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
14 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
15 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
16 ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
17 (ΦΑΝΑΡΙΟΥ) ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
18 (ΦΑΝΑΡΙΟΥ) ΜΠΑΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
19 (ΚΑΡΠΟΧΩΡΙ) ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
20 (ΣΤΑΥΡΟΣ) ΖΙΑΚΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ
Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών Φιλικών προς ΑΜΕΑ, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς διέλευσης πεζών, μέσω της αυτόματης αναγνώρισης παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Η φιλικότητα προς τα ΑΜΕΑ έγκειται στο γεγονός ότι η έξυπνη διάβαση διαθέτει σύστημα ηχητικής ειδοποίησης για ΑΜΕΑ.
Το σύστημα συμβάλλει στην προστασία των πεζών, λόγω καλύτερης αναγνώρισής τους από τα οχήματα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας (π.χ. νύχτα) ή σε άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή ή ομίχλη.
Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών θα εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης μέσα από την αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης όπου αυτό είναι εφικτό ή σε συνεργασία με τους φωτεινούς σηματοδότες. Η διάβαση θα πρέπει να λειτουργεί «έξυπνα» ώστε να προειδοποιεί τους πεζούς και τους οδηγούς όταν πραγματικά υπάρχει πρόθεση διέλευσης πεζών.
Τζένη Σουλτανιά
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών











