Πριν λίγες ημέρες η είδηση ότι μια ΜΚΟ (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός) πλούτιζε εκμεταλλευόμενη την ανάγκη και τον πόνο οικογενειών παιδιών που παλεύουν με σοβαρές ή ανίατες ασθένειες, πάγωσε αλλά και εξόργισε την κοινωνία. Πράγματι είναι ασύλληπτο το γεγονός, άνθρωποι να διαβιούν πολυτελώς και να σκορπούν χρήματα που υποτίθεται ότι συγκέντρωναν για να στηρίξουν οικογένειες και παιδιά που παλεύουν με τον θάνατο. Είναι ασύλληπτη η ευκολία με την οποία ορισμένοι μετατρέπουν τον πόνο σε…βιομηχανία που αποφέρει κέρδη και “καλή ζωή”.
Οι αποκαλύψεις για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ έχουν προκαλέσει μια τεράστια πληγή στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς καθώς κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών οι οποίοι ευαισθητοποιούνται σε εκκλήσεις για στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη και ανταποκρίνονται σε αυτές πολλές φορές ακόμα και από το υστέρημά τους.
Με αφορμή αυτές τις αποκαλύψεις μιλήσαμε με την υπεύθυνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες “Φλόγα” στην Καρδίτσα κ. Δώρα Ξηντάρα-Γαρίτου η οποία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία “μην μας εξισώνετε όλους, είναι άδικο”.

Η κ. Ξηντάρα εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο που έχουν τέτοια φαινόμενα στους υγιείς, θεσμοθετημένους συλλόγους που παράγουν πραγματικό έργο επί δεκαετίες.
«Πάντα και με κάθε ευκαιρία, η Φλόγα αναφέρεται στην ανάγκη καθιέρωσης από την Πολιτεία πιο ουσιαστικών και αυστηρών ελέγχων στις ΜΚΟ και τις ΑΜΚΕ», τόνισε η κ. Ξηντάρα και συνέχισε «ανήκουμε σε αυτόν τον χώρο, γνωρίζουμε τις τεράστιες ανάγκες των οικογενειών, αλλά και τις ελλείψεις του συστήματος σε ό,τι αφορά τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Είναι βαθιά άδικο να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι».
Η κ. Ξηντάρα κατανοεί ότι η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν μαθαίνει για κάποιον που έχει ανάγκη και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για παιδιά ωστόσο υπογραμμίζει ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε υποψιασμένοι και παρατηρητικοί ακόμα και για το 1 ευρώ που δίνουμε.
«Ο κόσμος πρέπει πλέον να ελέγχει πολύ προσεκτικά σε ποιον δίνει τα χρήματά του. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πριν από κάθε δωρεά, οι πολίτες πρέπει να αναζητούν την ταυτότητα του φορέα, τη νομιμότητά του, τον απολογισμό του και να μην εμπιστεύονται τυφλά ανώνυμες ή μη πιστοποιημένες εκκλήσεις στο διαδίκτυο» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ξηντάρα.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις κινητοποίησαν άμεσα την “Φλόγα” η οποία σε ανακοίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
“1. Στη χώρα μας υπάρχει ικανοποιητική φροντίδα των παιδιών με καρκίνο καθώς τα ποσοστά ίασης των παιδιών μας δεν υστερούν καθόλου εκείνων της προηγμένης Ευρώπης και της Αμερικής.
2. Η νοσηλεία των παιδιών με καρκίνο παρέχεται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ στα δημόσια παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης. Κανένα παιδί, ακόμα και ανασφάλιστο, δεν χρειάζεται να πληρώσει για την νοσηλεία του, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις εξειδικευμένων εξετάσεων για τις οποίες οι ίδιοι οι γιατροί μας φροντίζουν να εξασφαλίζουν χορηγίες. Η Φλόγα, ποτέ δεν αρνήθηκε να καλύψει εξετάσεις που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία όποτε ενημερωθούμε από τους θεράποντες ιατρούς.
3. Τα παιδιά που νοσούν στη χώρα μας έχουν ελεύθερο δικαίωμα επιλογής του κέντρου που θα απευθυνθούν για την νοσηλεία των παιδιών τους.
4. Στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται περίπου το 75 – 80% των παιδιών που νοσούν στη χώρα μας, εκτός από την δωρεάν νοσηλεία στα δημόσια ογκολογικά τμήματα υπάρχει και δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας στις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια, σε ξενώνες που διατηρούν η ΦΛΟΓΑ και ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ.
Οι ΜΚΟ / ΑΜΚΕ που εκμεταλλεύονται την ευαισθησία όλων μας μπορούν να απομονωθούν από όλους εμάς, αν ο καθένας μας πριν δώσει ακόμα και 1 ευρώ φροντίσει να ενημερωθεί σωστά.
• Ανατρέχουμε σε πληροφορίες για την ΜΚΟ, και τι έργο χρηματοδοτεί συγκεκριμένα.
• Στην ιστοσελίδα του κάθε φορέα πρέπει να αναφέρεται το έργο αναλυτικά και το οικονομικό κόστος που αυτό συνεπάγεται.
• Εχει ανατεθεί ο έλεγχος του φορέα σε ορκωτούς λογιστές και ποιους;
Η ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
5. Η ΦΛΟΓΑ διατηρεί 4 ξενώνες όπου φιλοξενεί ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ 50 παιδιά με τους γονείς τους από την περιφέρεια για όσο διάστημα πρέπει να παραμείνουν στην Αθήνα για τη θεραπεία τους.
6. Χρηματοδοτεί ιατρικό εξοπλισμό στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. 1,5 εκατ ευρώ το 2024, (μαγνητικό τομογράφο, υπέρηχους, ακτινολογικό μηχάνημα, αναισθησιολογικά λαπαροσκοπικούς πύργους κλπ) ενώ για φέτος έχουμε ήδη δεσμευτεί και έχουμε υπογράψει συμβάσεις αξίας 1 εκατ. ευρώ. (φορητός αξονικός στο χειρουργείο του Αγλαία Κυριακού, πλοηγό για την Νευροχειρουργική Κλινική του Αγία Σοφία, θωράκιση του χώρου που θα εγκατασταθεί ο 2ος επιταχυντής στο ακτινοθεραπευτικό του Αγλαΐα Κυριακού)
7. Χρηματοδότηση απασχόλησης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα δημόσια ογκολογικά τμήματα της Αθήνας. (8 γιατροί, 4 βιολόγοι, 3 ψυχολόγοι κ.α.)
8. Χρηματοδότηση τυποποίησης δειγμάτων μυελού των οστών και καταχώρηση τους στη Παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ – Παν. Πατρών.
9. Διαθέτουμε αυτοκίνητα και νοσηλεύτριες για την Νοσηλεία στο Σπίτι των παιδιών που κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής για την κατά το δυνατόν μείωσης των καθημερινών επισκέψεων των παιδιών στα νοσοκομεία.
10. Η Φλόγα δημοσιεύει ετήσιους ισολογισμούς σύμφωνα με τον Νόμο, προς επαλήθευση όλων των παραπάνω.
Η ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ DELOITTE”
Τζένη Σουλτανιά












