Θεματικό πάρκο στην Καρδίτσα για την υγιεινή διατροφή και επιστροφή της σχολής Διαιτολογίας στην πόλη

Είναι προφανές ότι για να μπορέσει να ορθοποδήσει η τοπική οικονομία της Καρδίτσας, που
διαλύθηκε εξ ων συνετέθη από την καταστροφική θεομηνία της 18ης Σεπτέμβρη, θα απαιτηθεί και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και ένα έξυπνο σχέδιο, με έξυπνες λύσεις, χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανόρθωσή της…

Προτάσεις λοιπόν υπάρχουν για έξυπνες λύσεις χωρίς μεγάλο κόστος.
Μία από αυτές είναι εκείνη που κατέθεσε στην εκπομπή της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τηλεόρασης «Πολιτικοί Διάλογοι» ο καθηγητής της Βιοχημείας και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κουρέτας για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στην είσοδο της πόλης-παρόμοιο υπάρχει στην Αγγλία- που θα σε ταξιδεύει σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, από το στόμα, μέχρι και τα άκρα, όπου θα γίνεται επεξήγηση ποιες τροφές είναι ευεργετικές
για αυτά π.χ. η τομάτα για την καρδιά, ή το σκόρδο για την πίεση κλπ.

Στην έξοδο του πάρκου και μετά από μία ξενάγηση περίπου 40 λεπτών θα υπάρχουν οι πάγκοι με τοπικούς παραγωγούς που θα πουλάνε αυτά τα αγροδιατροφικά προϊόντα και εστιατόριο που θα τα μαγειρεύει.
Το κόστoς αυτού του project δεν είναι μεγάλο, δεν υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ και ήδη ο καθηγητής έχει ένα προσχέδιο 15 σελίδων το οποίο μπορεί να γίνει αφιλοκερδώς από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου 150 σελίδες πλήρης μελέτη και να έχει ανάλογη επιτυχία με το «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα και να συγκεντρώνει επισκέπτες και σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η Καρδίτσα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροδιατροφικό τομέα και πρέπει να τα εκμεταλλευτεί. Το «καραγκούνικο πρόβατο» είναι μία αυτόχθονη φυλή προβάτου, που απαριθμεί 2.500 ζώα και έχει μοναδικές ιδιότητες το γάλα του στην παρασκευή φέτας, ή γιαουρτιού πολλαπλάσιες, από άλλες φυλές, υποστήριξε ο καθηγητής που ήταν να κάνει μια
ημερίδα εκείνες τις ημέρες στον Παλαμά για τις προοπτικές αυτής της φυλής, αλλά αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων γεγονότων.

Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως και το βαμβάκι που παράγεται στην περιοχή και είναι το ελληνικό το μοναδικό μη γενετικά, τροποποιημένο παγκοσμίως (non GMO), που θα έπρεπε αντί να εξάγεται με μία μόλις πρωτογενή μεταποίηση (εκκοκκισμένο) να δίνει προστιθέμενη αξία με κλωστήρια που θα παράγουν υγιή και ασφαλή ρούχα στην περιοχή…

Λύσεις λοιπόν έξυπνες υπάρχουν, θα πρέπει κάποιοι να τις προωθήσουν για να μπορέσει να
«σηκώσει κεφάλι» ο τόπος…

Υ.Γ. Εννοείται πως για να προχωρήσει αυτό το «πρότζεκτ» του θεματικού πάρκου απαιτείται και η ενισχυτική έρευνα από τη σχολή Διαιτολογίας που εντελώς αναίτια μετακινήθηκε στα Τρίκαλα. Είναι λοιπόν ώρα να επιστρέψει εκεί που και υποδομές έχει και έγραψε ιστορία από τα πρώτα βήματά της. Στην Καρδίτσα όπου ανήκει.
Είναι απαίτηση για μία περιοχή που επλήγη με τη θεομηνία της 1000ετίας και ελάχιστο χρέος της πολιτείας για να διορθώσει «ανορθογραφίες» της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Ν.Α.»