Για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συνομίλησαν κατά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ.
«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.
«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί» προσέθεσε.
Παίρνοντας τον λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς εταίρους μας, έχουμε μακραίωνη φιλία» ενώ έκανε λόγο για «πολύ καλές συνομιλίες».
Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Ρωσίας. Συζητήσαμε για περιφερειακά ζητήματα και την οικονομική & ενεργειακή συνεργασία 🇬🇷🇷🇺 – Expanded talks between #Greece & #Russia delegations. Economic & energy cooperaion, regional issues top the agenda. pic.twitter.com/jUzzdfRL77
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 26, 2020
Ο κ. Λαβφόφ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαϋπουργική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για μια σειρά από θέματα ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η μείωση της εμπορικής συνεργασίας λόγω πανδημίας.
Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας για επίλυση όλων των διαφορών που προκύπτουν σε οποιονδήποτε τομέα μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε υπογραμμίσει πως «όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Πηγή : cnn.gr