Βαδίζουμε προς ολική καταστροφή από τον παγετό σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αφού ο παγετός που χτύπησε σήμερα τα ξημερώματα τα δέντρα στον κάμπο τα έδωσε τελειωτικό χτύπημα, μας επισήμανε ο καθηγητής της Δενδροκομίας στη Γεωπονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Νάνος.
Τα ξημερώματα σε μετεωρολογικό σταθμό στην Αγιά σε καλλιέργεια με κεράσια καταγράφηκε ελάχιστη στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου, σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος εξέφρασε φόβους, ότι πέρα από τα μήλα όλες οι υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν υποστεί μέτριες ζημιές ή ακόμη και ολική καταστροφή. Στη Φαλάνη το πρωί στις 6.00 ο μετεωρολγικός κλωβός κατέγραψε μείον 10 βαθμούς και στις 8.00 το πρωί μείον 6 βαθμούς. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, δεν αντέχουν τα περισσότερα δέντρα που είχαν φουσκώσει, ή έβγαλαν οφθαλμούς, τονίζει ο κ. Νάνος, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δυστυχώς αποζημιώνει μόνο την πρώιμη ανθοφορία.
Πέρα από ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια, ζημιά φαίνεται να έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες αρακά, για τις οποίες υπάρχει συμβολαιακή γεωργία με το Μπάρμπα Στάθη.
Τρίτη χρονιά ζημιά από παγετό στα αμύγδαλα στο Συκούριο
Αγωνία επικρατεί στους αμυγδαλοπαραγωγούς του δήμου Τεμπών για τον παγετό σήμερα τα ξημερώματα και για την τύχη που θα έχει η σοδειά τους. Στον μετεωρολογικό σταθμό του αγροτικού συνεταιρισμού στο Καλοχώρι καταγράφηκε στις 5.00 τα ξημερώματα ελάχιστη θερμοκρασία μείον 8,8 βαθμούς Κελσίου και στον άλλο κλωβό στη Μπάρα μείον 7,6 βαθμούς, ενώ χθες τα ξημερώματα, , η ελάχιστη ήταν στους μείον 3,6 βαθμούς Κελσίου
Χθες ήρθε συνεργείο του ΕΛΓΑ στην περιοχή και ζήτησε από τους παραγωγούς να κάνουν αναγγελία ζημιάς από τον παγετό για μία συγκεκριμένη πρώιμη (αμερικάνικη) ποικιλία, η οποία είχε προχωρήσει σε ανθοφορία.
Οι παραγωγοί φοβούνται πως θα είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που δεν θα πάρουν παραγωγή στα αμμύγδαλα και αυτό τους προβληματίζει για την τύχη της καλλιέργειας.