Περίπου 30 εκατοστά έχει υποχωρήσει το έδαφος στο ρήγμα του Τιταρήσιου στην περιοχή της Ποταμιάς μετά τους σεισμούς , σύμφωνα με τους γεωλόγους που διενεργούν έρευνες τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή για να το χαρτογραφήσουν
Σημειώνεται πως στο Μεσοχώρι της Ελασσόνας και αλλού πραγματοποιούνται καθημερινά γεωλογικές έρευνες και μετρήσεις από ομάδες επιστημόνων των ελληνικών πανεπιστημίων για τη μελέτη του σεισμικού φαινομένου, ενώ ο Λαρισαίος καθηγητής Γεωλογίας, σεισμολόγος κ. Για΄ννης Κουκουβέλας επιχειρεί να χρονολογήσει με τη μέθοδο του άνθρακα -14 σεισμικές δονήσεις παλιότερων ιστορικών περιόδοων, ώστε να γίνει κατανοητός ο χρόνος που απιτείται για τη γένεση ενός σεισμού σε ένα ρήγμα που δεν είχε καταγραφεί στο παρελθόν.
Χθες, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας συναντήθηκε με τους ειδικούς επιστήμονες, και ενημερώθηκε για τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την έως τώρα καταγραφή. Ο κ. Γάτσας συνάντησε στον χώρο των ερευνών τους καθηγητές Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννη Κουκουβέλα και Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, οι οποίοι του παρουσίασαν τον τρόπο συλλογής των στοιχείων, για την ανάλυση του φαινομένου στην περιοχή της Δ.Ε. Ποταμιάς. Μάλιστα εκείνη την ώρα ο καθηγητής κ. Κουκουβέλας βρισκόταν στον αέρα και συνομιλούσε στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας με το Γιάννη Κολλάτο για τις έρευνες που γίνονται στην περιιοχή για τη χρονολόγηση ιζημάτων, ώστε να προσδιοριστεί ο ιστορικός χρόνος παλιότερων σεισμών που να οφείλονται στο ρήγμα του Τιταρήσιου. Χθες οι έρευνες γίνονταν στο Βλαχογιάννη.
Ο καθηγητής κ. Κουκουβέλας εξήγησε στον δήμαρχο Ελασσόνας ότι στο σημείο όπου έγιναν οι εκσκαφές, τοποθέτησαν ειδικούς μετρητές για να καταγράψουν με ακρίβεια τη μετατόπιση και βύθιση των εδαφών στην περιοχή της Ποταμιάς και διαπίστωσαν βύθιση περί τα 30 εκατοστά. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι αναλύσεις των στοιχείων θα γίνουν από ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού, από τα οποία θα προκύψουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την ενεργοποίηση του ρήγματος της Ποταμιάς.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Ελασσόνας ευχαρίστησε τους καθηγητές για την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει μια στενή συνεργασία της ομάδας με τον δήμο Ελασσόνας, για να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ρήγμα της Ποταμιάς, το οποίο προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και προβλήματα στην περιοχή.
«Νιώθω ικανοποιημένος γιατί το φαινόμενο παρακολουθείται από κορυφαίους επιστήμονες και φαίνεται ότι η σεισμική ακολουθία των μετασεισμών είναι καθησυχαστική. Ο δήμος Ελασσόνας υποστηρίζει με κάθε μέσο την επιστημονική έρευνα που έχει ξεκινήσει στα χωριά της Ποταμιάς από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει και για το επόμενο διάστημα, χωρίς να υπολογίζει το κόστος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής» τόνισε ο κ. Γάτσας.
Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα το τελευταίο 24ωρο -3,5 ρίχτερ στις 6.00 το πρωί
Εντωμεταξύ η μετασεισμική δραστηριότητα το τελευταίο 24ωρο είναι ομαλή στη ρηγματογόνο ζώνη του σεισμμού που ξεκινά από το ΚΛουτσόχερο και καταλήγει στο Αμούρι Ελασόνας. Οι σεισμικές δονήσεις είναι χαμηλής έντασης ερίτα 2 με 2,5 ρίχτερ οι περισσότυερες. Η πιο ισχυρή δόνηση ήταν 3,5 ρίχτερ στις 6.00 σήμερα το πρωί, 20 χλμ νότια της Ελασσόνας με εσταικό βάθος 10 χιλιόμετρα