Με ορόσημο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στοχεύει να παρουσιάσει το «restart» της χώρας μετά την πανδημία, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επόμενο τετράμηνο είναι κρίσιμο σε μια σειρά από τομείς, με επίκεντρο την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στο οποίο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας». Εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει η εισροή των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ, δίνοντας την πρώτη ώθηση στην ελληνική οικονομία στη μετά Covid εποχή. Ειδικό στοίχημα αποτελεί ο τουρισμός, καθώς η χώρα υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες στις 15 Μαΐου, με κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν σε ένα καλύτερο καλοκαίρι με αύξηση των τουριστών και με σύμμαχο τα εμβόλια και τα μαζικά τεστ. Μεγάλο βάρος πέφτει και στο υπουργείο Υγείας που καλείται να διαχειριστεί την πίεση στο σύστημα υγείας που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και να επιταχύνει την διαδικασία των εμβολιασμών, όπου καθημερινά σημειώνονται νέα ρεκόρ με τη βοήθεια των αυξημένων παραδόσεων από τις εταιρείες.
Ο πυκνός προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιτρέπει εφησυχασμό στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δεν αφήνει περιθώρια για «καλοκαιρινή ραστώνη», καθώς θα πρέπει να τρέξουν τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί. Η ΔΕΘ παρουσιάζεται ως η στιγμή που θα γίνει ο απολογισμός μιας δύσκολης διετίας κατά την οποία η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί ταυτόχρονες κρίσεις σε εθνικά θέματα και υγειονομικό επίπεδο με τις οικονομικές προεκτάσεις. Υπάρχει αισιοδοξία ότι η χώρα τον Σεπτέμβριο θα έχει αφήσει πίσω της την πανδημία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους στόχους και το πρόγραμμα για τα σχεδόν επόμενα δύο χρόνια της κυβέρνησής του, υλοποιώντας στην ουσία το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το 2019. Άλλωστε εμφανίζεται ως ειλημμένη απόφαση οι εκλογές να γίνουν το 2023, κοντά στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει αποκλείσει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού λίγο πριν ή λίγο μετά την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλε στη σηματοδότηση του restart της κυβέρνησης και οι αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα θα εξυπηρετήσουν τον νέο σχεδιασμό.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αποφεύγοντας τη συζήτηση ακόμα και με στενούς συνεργάτες του, και επικεντρώνεται στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Πάντως, το ανακάτεμα της τράπουλας και το νέο μοίρασμα ρόλων, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση των υπουργών, θα έδινε το σήμα για την επόμενη μέρα του κυβερνητικού έργου με τους νέους στόχους για την ανάκαμψη της χώρας, μετά την επέλαση της πανδημίας, με κυρίαρχο στόχο την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη νέα εποχή.
Πηγή: iefimerida